Direct door naar content
"Echte inclusie betekent erbij horen” afbeelding nieuwsbericht

"Echte inclusie betekent erbij horen”

08 mei 2024

Het thema inclusie komt steeds vaker terug bij sport en bewegen. Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Sportverenigingen denken hierbij aan het toegankelijk maken van een sportaccommodatie voor sporters met een beperking. Maar inclusieve sport is veel meer dan een afvinklijstje. Omdat buurtsportcoaches hier een belangrijke rol in spelen ontwikkelde het programma Landelijke Academie Buurtsportcoaches (LAB) een workshop over inclusie in de sport.

Je zal vast al gemerkt hebben dat inclusie in de sport de laatste jaren een belangrijk thema is. We hebben het hier bij Uniek Sporten ook vaak over, want wij vinden dit een basisuitgangspunt. In veel lokale sportakkoorden en in gemeentelijk sportbeleid staat het streven naar inclusief sporten en bewegen op het actielijstje. Voor verenigingsbesturen, coaches en trainers bestaan er al redelijk veel cursussen en interventies die zijn gericht op inclusie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de webinars van Rabo Clubsupport.

Verwarring over inclusie en diversiteit

Buurtsportcoaches krijgen ook steeds vaker vragen over inclusie, maar voor hen bestond nog geen cursus. Rosa Holtslag-Roelvink, projectcoördinator inclusie bij de Gelderse Sport Federatie, en Sanne van Mierlo, specialist inclusief bewegen bij Sportservice Noord-Brabant, gingen daarom namens het LAB aan de slag om een workshop te ontwikkelen. Een van de issues die zij wilden tackelen, is de brede interpretatie van het thema en de verwarring rond de begrippen ‘inclusie’ en ‘diversiteit’ die vaak in één adem worden genoemd, maar wel degelijk anders zijn. "Inclusie is een containerbegrip dat op verschillende manieren kan worden aangevlogen", stelt Holtslag-Roelvink.

"Inclusief sporten en bewegen betekent dat iedereen erbij hoort en zich welkom, veilig, gewaardeerd en erkend voelt op een club"

Rosa Holtslag-Roelvink

Verschillen waarderen

"Veelal wordt inclusief sporten en bewegen geïnterpreteerd als aangepast sporten voor een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld: een vereniging pakt de fysieke toegankelijkheid van het clubgebouw aan om mensen met een lichamelijke beperking te kunnen laten sporten. Er wordt een invalidentoilet gebouwd, de hoogte van de bar wordt afgestemd op rolstoelhouders, enzovoort. Als dat is geregeld, vinkt de vereniging af: wij zijn inclusief voor mensen met een beperking. Maar inclusie gaat verder dan dat. Inclusief sporten en bewegen betekent dat iedereen erbij hoort en zich welkom, veilig, gewaardeerd en erkend voelt op een club. Hiervoor moet je ook naar de sociale kant van inclusie kijken. Sociale inclusie wil onder andere zeggen dat je goed omgaat met de verschillen tussen mensen en dat je die verschillen waardeert."

Erbij horen en meedoen

Rosa heeft ook een goed voorbeeld van een beperkte invulling van het begrip ‘inclusie’. "Een voetbalvereniging had samen met de buurtsportcoach en twee andere lokale voetbalverenigingen een team opgezet voor jonge sporters met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daarmee dacht de vereniging goed bezig te zijn met inclusie. Maar in de praktijk staat dit zogenoemde G-team altijd op een achterafveldje in tweedehands kleding te trainen en te spelen, en worden de jonge sporters niet betrokken bij activiteiten op de club. Het gevoel op de tweede rang te zitten heeft niet alleen effect op de kinderen, maar ook op hun ouders. Echte inclusie betekent erbij horen, mee mogen doen en mee mogen praten."

Meer weten over inclusieve sport en deze workshop? Lees dan het hele artikel op sportenstrategie.nl.

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: