Annelies Boen heeft een progressieve spierziekte. Langzaam verdwijnt de kracht uit haar armen en benen. Dat belet haar niet om elke veertien dagen op de Nieuwe Meer in een zeilboot te stappen bij Sailability. Wat betekent zeilen bij Sailability voor Annelies?
“Als kind heb ik altijd gezeild met mijn vader. Toen ik een jaar of dertig was probeerde ik het weer eens een keer, maar het ging niet meer. Ik kon mijn evenwicht niet houden, de schoten niet bedienen. Alleen aan de helmstok hield ik het nog een tijdje vol. Dat was zo frustrerend dat ik ermee ben opgehouden.”
“Mijn zoon heeft dezelfde ziekte als ik. Hij ging ooit met zijn school een dagje zeilen met Sailability. Een paar jaar later dacht ik, wacht eens even, is dat niks voor mij? Sailability zit op verschillende plekken in het land. In Amsterdam maken ze gebruik van een steiger van Zeilvereniging De Koenen. Ik heb ze opgezocht, en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Het is zo fijn om in een boot te stappen die niet kan omslaan. Geen helmstok, maar een joystick. Een soort hangmat met kussens om comfortabel te zitten. De boot is zo aangepast, dat hij op het droge getrokken kan worden. Ik hoef dus niet in een wiebelig bootje te stappen, het ligt gewoon op de steiger. Voor mensen die helemaal niet kunnen lopen is er een tillift.”
“Het geeft me het gevoel dat ik dingen wél kan. Als ik zeil: wow! Mijn beperking valt weg. Zeilen is totale ontspanning. Liefst met veel wind. Dat je je bootje zo snel mogelijk laat gaan. Bij mij gaat er een vrijwilliger mee, voor als ik mijn handen eventueel niet meer kan gebruiken, maar er zijn ook mensen die in hun eentje zeilen.
Altijd op de Nieuwe Meer. Maar saai is het nooit. Het weer is nooit hetzelfde. Er zijn altijd andere mensen. Andere schepen waar je tussendoor moet laveren. En steeds een andere vrijwilliger. Voor de fanatieke zeilers zijn er ook wedstrijden in de Hansa-klasse, maar daarvoor moet je naar Zeewolde. Je kunt zelfs trainen voor wereldkampioenschappen of de Olympische Spelen.”
"Het is ontzettend goed voor mijn zelfbeeld. Ik ben niet meer continu bezig met mijn beperking, die fase heb ik gehad. Ik kijk nu naar: wat kan ik nog wel? Ooit zei mijn fysiotherapeut tegen me: er is altijd ruimte voor verbetering. Daar ben ik mee bezig. Het zeilen is hier een prachtig middel voor."
Op zoek naar een gepaste sport?
Via de Sportzoeker kun je sport- en beweegmogelijkheden in jouw buurt vinden. Als je liever persoonlijk contact hebt, dan helpen we je graag verder met een persoonlijk advies.
Dit artikel is geschreven in het kader van de Amsterdamse Pluim. Sporten voor mensen met een beperking. Het is belangrijk, en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam. Elk jaar zetten we de verenigingen die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. We spraken met 3 sporters van de genomineerde verenigingen. Wat betekent het sporten voor hen?
Disclaimer: de foto is gemaakt bij Sailabilty, maar er niet dezelfde mensen op als in het artikel.
Credits foto: gemeente Amsterdam - fotograaf Mathilde Dusol.
Gratis beweegadvies
Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in beweging kunt blijven? Misschien weet je niet goed welke volgende stap je kunt zetten. De sportadviseurs uit het netwerk van de gemeente Amsterdam helpen jou hier graag bij verder.
Stuur een mailtje met jouw beweegvraag naar amsterdam@unieksporten.nl of neem direct contact op met één van de onderstaande sportadviseurs.
Vind wie jou het beste kan helpen