Direct door naar content

Jan Heurter, wandelaar

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Kijk naar wat je nog wél kunt!”

De ene dag stond hij nog te golfen en een paar dagen later moest hij opnieuw leren lopen. Jan Heurter (68 jaar) uit Raamsdonksveer raakte in 2014 aan het linkerdeel van zijn lichaam verlamd als gevolg van een herseninfarct. Na veel revalideren loopt hij nog niet zoals vroeger, maar hij loopt wél. Hij houdt van bewegen en kwam via Sportloket West-Brabant op het idee om zich aan te sluiten bij een Nordic Walking groep.

Als ik u nu zie lopen, kan ik me niet voorstellen dat u drie jaar geleden niets meer kon.

“Linkszijdig was ik helemaal verlamd. Alleen mijn duim kon ik nog bewegen. Via revalidatie bij Revant heb ik opnieuw moeten leren lopen. Na het herseninfarct zat ik in een rolstoel, daarna heb ik met een rollator leren lopen, vervolgens met stokken en toen met één stok en nu kan ik zonder stokken lopen. Al sleept mijn linkervoet nog steeds omdat ik er een dropvoet aan heb over gehouden.”

Toch bleef u positief heb ik gehoord.

“Natuurlijk was het erg confronterend. Een paar dagen voor het infarct kon ik nog alles. Ik wandelde in het weekend 20 kilometer met mijn vrouw, we liepen jaarlijkse de vierdaagse van Nijmegen en ik golfde. Maar het glas is bij mij altijd half vol. Ik heb mezelf het doel gesteld om zelfstandig het revalidatiecentrum weer uit te lopen, zonder rolstoel of stokken en dat is me gelukt.”

Hoe bent u terecht gekomen bij de Nordic Walking groep?

“Er was een sportevenement van Sportloket West-Brabant waar verschillende sporten gedemonstreerd werden die je kunt doen met een beperking. Daar werd door iemand van het Sportloket gevraagd of Nordic Walking niet iets voor me is. Ik heb me aangesloten bij een groep, georganiseerd door de Buurtsportcoach hier in Raamsdonksveer en daarmee loop ik nu elke donderdagmiddag.”

Is het wel goed bij te benen?

“We hebben drie groepen die zijn ingedeeld op tempo. Daarin loopt nog iemand die een herseninfarct gehad heeft en mensen die iets aan hun rug hebben. Ik loop mee met de langzamere groep en geef als mij dit gevraagd wordt ook leiding aan deze groep. In overleg bepaal ik welke route we gaan lopen en ik houd bij hoe ver we hebben gelopen met een afstandsmeter. Soms probeer ik de mensen te motiveren om nét wat langer door te lopen dan een uur.”

Waarom is Nordic Walking zo fijn?

“Het buiten zijn vind ik fijn. Het bewegen en daarna gezellig samen een kop koffie drinken om bij te komen, dat spreekt me aan. Ook is het prettig om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.”

Maar naast Nordic Walking doet u ook nog andere sporten.

“Dat klopt ik zit bij een gymclub voor 50-plussers waar ik ook badminton en ik doe aan fysiosport. Als ik niet zou sporten zou ik volgens mij zowel mentaal als fysiek na vier weken niets meer kunnen. Ik zou iedereen met een beperking willen aanraden om er positief in te staan en vooral te kijken naar wat je nog wel kunt in plaats van naar wat je niet meer kunt.”

Hoe kom je erachter wat je nog wel kunt?

“Op 7 oktober is er een beweegdag georganiseerd door de Buurtsportcoaches in Geertruidenbergen daar kan iedereen langskomen om zichzelf te laten checken. Hoe is je lichamelijke gesteldheid? Je bloeddruk? Je conditie? En aan het eind van de sessie krijg je een formulier mee waarin staat wat je voor sporten zou kunnen doen. Ik ben daar ook aanwezig als één van de vele vrijwilligers.”

Vind een beweegcoach bij jou in de buurt

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over hoe je in deze tijd in beweging kan blijven? Een regioconsulent of beweegcoach bij jou in de buurt staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van een passende sport.

Stuur een mailtje met jouw beweegvraag en je woonplaats naar info@unieksportenbrabant.nl of selecteer hieronder je gemeente en ontdek met wie jij contact kunt opnemen.

Selecteer je gemeente

Programma van:

Partners: