Direct door naar content

Mascha Knüwer , Rolstoelhandbalster

Verhalen Uniek Sporten Brabant

“Door rolstoelhandbal ben ik uit een isolement gekomen”  

Voor Mascha Knüwer uit Vugt was korfbal lang haar sport. Door een incomplete dwarslaesie kon ze die sport niet meer beoefenen, maar in rolstoelhandbal vond ze precies wat ze had gemist. Een teamsport waar het af en toe ook fel aan toe kan gaan en waar vooral een gemoedelijke sfeer heerst. Bij haar handbalvereniging Zephyr uit Schijndel zit het met die gezelligheid meer dan goed. “Wij hebben ook na elke training een derde helft.” 

Een krantenartikel in het Brabants Dagblad betekende voor Mascha de ontdekking van haar nieuwe sport rolstoelhandbal. “In Boxtel was een vereniging die een pilot met rolstoelhandbal wilde gaan opstarten. Dat triggerde mij en ik ben daar naartoe gegaan om een clinic te volgen. Ik ben daar vervolgens eigenlijk meteen gaan sporten en ook mee gaan doen in competitieverband. Dat was toen nog met maar een paar verenigingen in Nederland, waardoor we veel moesten reizen. Maar er zijn ondertussen steeds meer verenigingen die rolstoelhandbal aanbieden. De sport groeit!”, zegt ze enthousiast.  

Bal met een stuitje 
Mascha liep een incomplete dwarslaesie op door een laat ontdekt vitamine B12 tekort. “Ik zit daardoor in een rolstoel en ik heb wat minder energie als een ander. Ik heb ook last van spasticiteit.” Sport was bij haar altijd een vanzelfsprekend onderdeel van haar leven. Ze korfbalde lang op “een leuk niveau”, maar die sport kon ze helaas niet doen als rolstoelsport.  

In handbal vond ze een sport die haar in veel opzichten deed denken aan haar geliefde spelletje. Dat je bij handbal de bal een keer mag later stuiten op de grond is volgens Mascha een groot voordeel. “Daar kun je kracht uithalen om de bal vaart te geven. Als je de bal na een goede stuit wegschiet op doel dan is de keeper vaak al te laat om hem te pakken. Op die manier kan iedereen meedoen aan handbal, ook als je wat minder kracht in je armen hebt.”  

Blijven rollen 
Mascha begon in het rolstoelhandbal bij HCB’92 uit Boxtel, maar die vereniging hield helaas op te bestaan tijdens de coronacrisis. “Toen hebben we ons met een aantal leden bij Zephyr in Schijndel aangesloten. We zijn blijven rollen, zeg ik altijd.” Bij Zephyr is ze onderdeel van een zeer gemengd team. De leeftijden lopen uiteen van twintigers tot zestigers en ook de beperkingen verschillen. Sommige spelers zijn rolstoelgebonden en anderen kunnen alleen niet staand of lopend sporten door bijvoorbeeld versleten knieën of een blessure.  

Iedereen is welkom. Dat ziet ze ook bij andere verenigingen in het rolstoelhandbal. “Mensen respecteren elkaar en ze kijken naar wat je wel kunt. We hebben bijvoorbeeld een tegenspeler met spasmen in de arm en dan gaat dat wel eens mis met een bal, maar je hoort nooit: ‘verdorie je laat de bal door je handen glippen’. Hij heeft wat ik aan mijn benen heb. Dat is lastig vangen kan ik je zeggen. Hij wordt eerder aangemoedigd als hij wat goed doet dan dat hij op zijn fouten wordt afgerekend. Dat spreekt mij heel erg aan.” 

Ze vindt het handbal vooral ook zo leuk omdat het “niet zo flauw is”, zegt ze. “Het is best een fysieke sport. Dat is het gewone handbal ook al en rolstoelhandbal dus ook. Je botst wel eens tegen een ander aan. Het gaat er wel fel aan toe. Als je zo met dat spelletje bezig bent dan heb je helemaal niet meer in de gaten dat je iets mankeert.”  

Derde helft 
Door haar aanstekelijke enthousiasme over het handbal spreekt het voor zich dat de ontdekking van handbal voor Mascha veel heeft betekend. “Voor mij is dat je uit een zelf opgelegd isolement komt. Je hebt iets als hobby om te gaan doen ondanks wat je is overkomen. Het is weer iets om naar uit te kijken. Dat het ook nog in teamverband is en dat je met anderen bezig bent dat is voor mij echt super. We hebben natuurlijk naast de eerste en tweede helft ook een derde helft van de training. Na de training drinken we vaak nog wat, want dat is ook belangrijk.”  

Lijkt het jou leuk om een keer mee te trainen met dit gezellige handbalteam? Dat kan! Zephyr traint iedere maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur in Sporthal Dioscuren in Schijndel. Tijdens die trainingen onder leiding van trainer Ad Martens komt alles voorbij: verdedigen, schieten, overgooien, het rollen in de rolstoel en natuurlijk altijd een partijtje om af te sluiten. Ga voor meer informatie naar: https://www.handbalzephyr.nl/  

Op zoek naar een andere vereniging of een passende sport bij jou in de buurt? Neem dan contact op met de beweegcoach bij jou in de buurt of doe de Sportzoeker!  

Neem snel contact op met jouw beweegcoach

Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je vragen over bijvoorbeeld vervoer of hulpmiddelen? De beweegcoach van jouw woonplaats staat voor je klaar. Beweegcoaches uit een aantal regio's kunnen je ook helpen zoeken naar een sportmaatje. Ontdek met wie jij het beste contact kunt opnemen in het blok hiernaast. Klik op het icoon van de telefoon of het envelopje voor de rechtstreekse contactgegevens.

Meer over de werkwijze Deurne

Programma van:

Partners: