Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Met nog anderhalve week te gaan, zijn de laatste voorbereidingen voor de Paralympische Spelen in volle gang. Als Chef de Mission van het paralympisch TeamNL zorgt Esther Vergeer dat alle Nederlandse atleten straks optimaal kunnen presteren. Tijdens de Olympische Spelen was ze al op verkenning in Parijs.
“Het is al heel erg tof om hier te zijn en de energie alvast te voelen”, zei Esther aan tafel bij het RTL-programma Humberta à Paris. “Ik weet dat atleten voor de buis zitten en sommige komen ook hier naartoe. Fleur Jong gaat bijvoorbeeld in het Stade de France zitten om de energie van het stadion al te proeven. Zij voelt dan al die kolkende menigte en zo kan zij zich optimaal voorbereiden op haar eigen wedstrijden.”
In hetzelfde stadion als waar Sifan Hassan en Femke Bol medailles behaalden, komt onze ambassadeur Fleur straks in actie op de 100 meter sprint en het verspringen. In beide disciplines is zij al wereldkampioen en het verspringen ook olympisch kampioen. “Op de 100 meter is zij dat nog niet, daar komt zij dus echt voor naar Parijs komt”, vertelde de Chef de Mission. In haar korte vooruitblik op tv noemde ze ook nog tandemwielrenner Tristan Bangma, de rolstoelbasketballers en natuurlijk Jetze Plat als serieuze kanshebbers op medailles.
In de ploeg van TeamNL met ruim 80 sporters zitten uiteraard nog veel meer medaillekandidaten. Dat is niet zo gek, legde ze in een interview met Sport & Strategie uit. “Er gelden strenge eisen om je te kwalificeren voor TeamNL. Er moet een reële kans zijn op een plek in de top 4, top 6. We zijn in Tokio vijfde geworden in het landenklassement, vooral door 25 gouden medailles. Wij horen als land op een positie tussen 5 en 10 in de medaillespiegel.”
De medaillewinnaars worden in Parijs voor het eerst gehuldigd in het TeamNL Huis. Daar is Esther erg enthousiast over. “Wij krijgen een eigen huis, een kleiner gebouw, maar wel op hetzelfde park. We kunnen opschalen van 150 tot 1.300 gasten. Zo groots is het eerder niet geweest. In het verleden was een zaaltje in een hotel voldoende om paralympische supporters te ontvangen.”
Esther ziet ook een positieve ontwikkeling in de media-aandacht voor de Paralympische Spelen. “Toen ik begon met mijn sport, waren we onderdeel van het programma Vinger aan de Pols van Ria Bremer. Kreeg je op tv een samenvatting van vijf minuten te zien. Kijk ze eens zielig zijn, dat gevoel. Via de NCRV, EO en later BNN, Met 1 Been In De Finale van 2004, zijn we nu goed voor tien uur live-tv, vijf livestreams en een ploeg van de NOS van minimaal tien mensen. Met nu ook sportjournalisten. Het wordt een samenwerking tussen NOS Evenementen, dat vroeger de Paralympische Spelen deed, en NOS Sport. Eline de Zeeuw doet het avondprogramma. In vergelijking met de BBC kunnen we nog wel een paar stappen extra zetten, maar vergeleken met Italië, Roemenië of een ander willekeurig land, doen we het als Nederland hartstikke goed.”
Foto: TeamNL
Bronnen: RTL en Sport & Strategie
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.