Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
In Rotterdam laten ze graag zien dat het heel vaak mogelijk is om met een beperking bij een reguliere club te sporten. Ze zien dat als een win-winsituatie voor de sporters maar ook voor de clubs. Rotterdam Sportsupport, die in de Maasstad de sportclubs ondersteunt, heeft daar nu zelfs mooie filmpjes over opgenomen waarin de voordelen duidelijk naar voren komen.
Kim Santbulte is bij Rotterdam Sportsupport projectleider van Sport op Maat. Dit is een netwerk dat alles in het werk stelt om drempels voor mensen met een beperking weg te nemen om toch te kunnen sporten. “Bij die drempels moet je denken aan de drempel bij een ingang van een zwembad of sportclub of wat in iemands hoofd zit”, legt Kim uit. Ze werken daarbij samen SportMEE, het Sportbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam.
Gewoon meedraaien
In het samen sporten zien ze in Rotterdam echt een meerwaarde, legt Kim uit. “Als je een beperking hebt word je misschien in het dagelijks leven continu geconfronteerd met je beperking. Hoe fijn is het als je even ergens een plek hebt waar je dat niet hebt, waar je gewoon net als de rest van de maatschappij mee kunt draaien. Dat gevoel kan heel erg belangrijk zijn.” Niet alleen voor jou als sporter is dat een voordeel. “Wij zien ook dat het een vereniging heel veel kan bieden juist dat positieve zien van iemand. Het is echt een win-win situatie voor zowel de club als de sporter.”
Tussen andere leden
SportMEE, wat in Rotterdam individuele begeleiding naar een sportclub doet, probeert het gemengd sporten daar waar het kan ook te stimuleren. “Hun eerste streven is altijd: waar zou jij met jouw beperking in een gewone groep mee kunnen draaien?” Natuurlijk zijn in Rotterdam ook aangepaste groepen, maar dat kan op een inclusieve manier worden aangepakt. “Als er een aangepaste groep is, willen we wel dat die in een reguliere sportclub is tussen de andere leden.”
Onderdeel van de club
Ze kent daar een goed voorbeeld van bij een korfbalvereniging met een G-team. “Zij kunnen niet in de gewone competitie meedraaien, maar zijn wel degelijk onderdeel van de club. Als er een familiedag is of een eindtoernooi dan horen zij er net zo goed als het hoogste team van de club bij. Dat is ook inclusief. Wij kijken vooral wat past er en wat past bij de club.”
Ontspanning
Om te laten zien hoe mooi dat samen sporten is, heeft Rotterdam Sportsupport een aantal filmpjes bij clubs opgenomen. In het eerste deel van de serie zit de autistische Mathijs, die bij een ‘gewone’ waterpoloteam meedoet. “Dat filmpje laat voor mij al zien waar het om gaat. Niet geconfronteerd worden met je beperking. Hij zegt het zelf in het filmpje ook dat hij gewoon met ‘normale’ mensen kan meedoen. Ik denk je dat extra ontspanning en energie geeft.”
Bij de waterpolovereniging waar Mathijs mee kwam doen vonden ze het eerst ook wel spannend, geeft Kim aan. “Ze vonden het ingewikkeld ,maar het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Als we er open staan dan ontstaan er eigenlijk nooit problemen.”
Kijk hier het filmpje met Mathijs:
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.