Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Dit weekend wordt in Apeldoorn de NK Atletiek in Omnisport Apeldoorn gehouden. Tijdens dit topsportevenement kun je op een overdekte (kortere) baan atletiekonderdelen als sprinten, kogelstoten en polsstokhoogspringen zien. Er is ook speciale aandacht voor een uniek onderdeel: de 60 meter voor para-atleten met een blade. De Atletiekunie wil tijdens dit NK laten zien dat atletiek echt een inclusieve sport is.
Vorig jaar werd tijdens de NK Atletiek voor het eerst een onderdeel aan het programma toegevoegd voor para-atleten. Dat beviel erg goed, zegt Ferry van Dipten, Programmamanager wedstrijdsport bij de Atletiekunie. “Bij veel wedstrijden in Nederland worden para-atletiek onderdelen al geïntegreerd. Daarnaast hebben we een sterke para-atletiekafdeling in Nederland met twee bondscoaches die met de atleten internationaal veel medailles winnen. We willen deze topsporters ook indoor graag een wedstrijd bieden.”
60 meter
Bij de NK is gekozen voor het onderdeel 60 meter voor atleten met een prothese. Tijdens dit NK nemen nu negen atleten deel. “Stel dat de groep groter wordt dan kunnen we nog eens overwegen om het uit te breiden naar meer onderdelen. Voor wheelers is indoor geen optie, vanwege de afstand. 60 meter is echt te kort voor wheelers en de bocht van de rondbaan loopt schuin op wat het lastig maakt met een wheeler.”
"In de callroom zitten para-atleten natuurlijk hun prothese om te wisselen terwijl andere atleten hun spikes aan doen. Dat vond ik wel een mooi beeld"
Ferry van Dipten - Atletiekunie
Respect voor elkaar
Hij vond het vorig jaar al mooi om te zien dat valide en para-atleten elkaar ontmoetten in de warming-up hal en de callroom (de wachtruimte voor de start). “Je zag daar ook echt dat valide atleten respect hebben voor de para-atleten. In de callroom zitten para-atleten natuurlijk hun prothese om te wisselen terwijl andere atleten hun spikes aan doen. Dat vond ik wel een mooi beeld.”
Inspireren
De Atletiekunie vindt het belangrijk om te laten zien dat je ondanks een beperking prima de atletieksport kunt beoefenen. “We vinden het inspirerend om te laten zien dat dit een talentvolle groep is. Wij hopen natuurlijk ook dat kinderen met een beperking geïnspireerd worden om de atletieksport eens uit te proberen.”
Als je na het zien van de para-atleten zelf ook bij een van de vele atletiekclubs een keer wil meelopen, dan kan dat altijd. “Iedereen met een prothese kan met een validegroep meetrainen. En als je daar goed in blijkt te zijn dan kun je zelfs met de Talentendag van NOC*NSF en de Atletiekunie meedoen om je talent verder te ontwikkelen.”
Kijk hier voor een atletiekclub bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.