Direct door naar content
De dovensport opende deuren voor Elaine afbeelding nieuwsbericht

De dovensport opende deuren voor Elaine

27 juli 2020

Atlete Elaine den Exter (23) is doof aan haar rechteroor en links slechthorend. Aan die kant draagt ze een gehoorapparaat om het gehoorverlies te verminderen. Ze merkt dat ze vaak vragen krijgt over haar gehoorbeperking in combinatie met haar prestaties in de atletiek. “Je hebt toch helemaal geen beperking bij het sprinten? Je hoort alleen niet.” Dat ligt toch anders en dat legt de wereldrecordhoudster en wereldkampioen 60 meter in de dovensport graag uit. 

Elaine legt aan de telefoon gelijk uit dat ze doof is geboren en dat ze vanaf haar jeugd heel veel logopedie heeft gehad. “Ondanks dat ik lekker Rotterdams praat is het niet te horen dat ik een gehoorbeperking heb. Dat is soms ook heel erg lastig. Ik krijg vaak te horen: je bent toch helemaal niet doof want je praat normaal. Dan moet ik uitleggen dat ik toch echt een gehoorbeperking heb.” 

Onbegrip
In de sport liep ze ook vaak tegen onbegrip aan voor haar beperking. Zo heeft ze ook aan volleybal gedaan, maar daar stopte ze mee omdat de coach haar geen wedstrijden liet spelen. “Er waren kinderen die er drie maanden op zaten en al wel mee met wedstrijden mochten. Ik begreep dat niet. Toen ik eraf ging zei mijn trainer tegen mijn moeder dat hij bang was dat ik gepest zou worden vanwege mijn gehoor.” 

Focus op sprint
Daarna deed ze nog een tijd aan judo, waar ze mee moest stoppen door een ooroperatie. “Door die oorreconstructie kon ik een hele tijd niks doen. Toen ik weer kon sporten ben ik met atletiek begonnen en drie jaar later werd ik op een officieus NK gelijk vierde op de 80 meter. Toen dacht ik: ik stop met judo en ik ga mij focussen op het sprinten.” 

Medailles
Dat bleek de beste beslissing die ze kon maken, want de resultaten mogen er zijn. Ze behaalde al vijf keer goud, één keer zilver en twee keer brons op internationale dovenkampioenschappen. De dovensport heeft daardoor veel voor haar betekent. “Toen ik in de dovensport kwam, opende dat heel veel deuren voor mij. Ik mocht naar EK’s en WK’s. Dat was al tof.” Ondertussen start ze ook op nationaal niveau tussen horende atleten. Dit jaar werd ze twee keer elfde op het NK Indoor.

Evenwicht
Tussen wedstrijden voor doven en horenden zitten grote verschillen. Zo heb je bij een  wedstrijd voor horenden een startschot en bij een dovenwedstrijd een startlicht wat voor iedereen tegelijk aan gaat. “Wat onderschat wordt is dat mensen met een gehoorbeperking ook last hebben van hun evenwichtsorgaan. Je moet in een rechte lijn naar de finishlijn en dat gaat wel eens verkeerd.” Bij dovenwedstrijden zijn hulpmiddelen als een gehoorapparaat of een CI niet toegestaan. “Dat is lastig want dan hoor je je passen ook niet. Dat is moeilijk te begrijpen, maar dat heeft ook invloed op je evenwicht. Dan weet je niet wanneer je een pas op de grond zet.” 

"Wees vooral niet bang om afgewezen te worden. Als het een gastvrije club is dan moeten ze wel rekening met je houden"

Elaine den Exter

Meer aandacht voor dovensport
Elaine vindt het belangrijk dat er meer aandacht voor de dovensport komt. Voor andere doven die met een sport willen beginnen heeft ze daarom nog wel een advies. “Zoek een sport waar je je prettig voelt en als het een teamsport is kijk dan wat er mogelijk is. Wees vooral niet bang om afgewezen te worden. Als het een gastvrije club is dan moeten ze wel rekening met je houden. Communiceer wat je nodig hebt en ga er wel met vertrouwen naar toe dat het mogelijk is.” 

Volg Elaine in haar grote droom goud op de Deaflympics 2021 via haar Instagram of haar website

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: