Direct door naar content
Waarom is seks met een beperking taboe? afbeelding nieuwsbericht

Waarom is seks met een beperking taboe?

20 augustus 2020

Over sommige onderwerpen praat je misschien niet zo snel als je een beperking. Seks is nu echt zo’n onderwerp. Als je een beperking hebt kun je net zo goed als ieder ander een gezond seksleven hebben, maar voor veel mensen is dat toch nog een probleem. En daarover praten is echt nog een taboe. Xandra Koster probeert dat te doorbreken. 

In een opinie op Oneworld vraagt Xandra zich af waarom seks met een beperking een taboe is. Ze heeft zelf ondervonden hoe lastig dit onderwerp eigenlijk is. Ze heeft zelf namelijk het Syndroom van Ehlers-Danlos waardoor ze steeds minder kon en in een rolstoel terecht kwam. “Ik ben uiteraard nog dezelfde vrouw die ik altijd was. Ik voel me precies even sexy en aantrekkelijk, maar feit is dat de wereld anders naar me is gaan kijken zodra ik in de rolstoel ben gaan zitten”, schrijft ze. 

Tevreden?
Dat seks met een beperking een taboe is, blijkt ook de cijfers. Uit een onderzoek van Rutgers en Agis uit 2007 komt namelijk naar voren dat slechts 13 procent van de mensen met een beperking tevreden is over het seksleven. In haar zoektocht waarom dit probleem juist onder mensen met een beperking speelt, komt Xandra met drie oorzaken. 

Het perfecte plaatje
Als eerste oorzaak noemt zij dat mensen met een beperking niet voldoen aan het perfecte ideaalbeeld wat overal op tv en op internet is te zien. En afwijken van de norm maakt helaas dat je niet als sexy wordt gezien. Nog veel belangrijker is misschien dat mensen met een beperking het lastig vinden om zichzelf als sexy te zien en dat helpt weer niet bij het genieten van seks. 

Geen gespreksonderwerp
Wat volgens Xandra ook speelt is dat het lichaam soms niet werkt. Het kan bijvoorbeeld dat je last hebt van extreme pijn, spasmen of flexibiliteit wat allemaal in bed met een partner niet echt helpt. Het belangrijkste wat de schrijfster noemt is dat door heel veel professionals in de zorg het onderwerp seksualiteit niet wordt besproken, terwijl je met een beperking net zo goed behoefte kan hebben aan een spannend seksleven. Toen Xandra zelf in de revalidatie zat merkte ze seks bij geen enkele therapeut een onderwerp van gesprek was. 

Ze geeft daarbij aan dat in sommige revalidatiecentra wel een seksuoloog wordt ingeschakeld, wat volgens haar een positief effect heeft. “Het bevestigt als het ware dat je een seksueel wezen bent.”

Lees het hele verhaal van Xandra Koster op Oneworld.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: