Direct door naar content
Help sport toegankelijk te maken voor iedereen afbeelding nieuwsbericht

Help sport toegankelijk te maken voor iedereen

03 september 2020

Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn. Toch ondervinden mensen met een beperking vaak nog allerlei drempels om met sport te beginnen. Redenen die vaak genoemd worden zijn financiën, vervoer of geen passend aanbod in de buurt. Deze doelgroep kan dus op allerlei vlakken een extra zetje gebruiken. Help jij ze daar als professional of vrijwilliger mee? Met deze tips geven we je een advies hoe je als vereniging, zorgprofessional, buurtsportcoach of gemeente mee aan de slag kunt. 

Sport en bewegen is voor iedereen belangrijk om fit te blijven, maar voor mensen met een beperking zijn de positieve effecten nog duidelijker zichtbaar in hun dagelijks leven. Zo draagt sport en bewegen bij aan hun algehele fitheid en krijgen ze nieuwe energie. Ook op sociaal en mentaal vlak brengt sport veel moois. Doordat mensen met een beperking ontdekken dat ze ergens goed in zijn krijgen ze veel meer zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het sporten bij een sportvereniging ook het gevoel dat ze meedoen in de maatschappij. 

Voor sportverenigingen:
Wil je jouw vereniging uitbreiden met aanbod voor sporters met een beperking? Begin dan eerst eens te kijken wat in jouw regio al op het gebied van aangepaste sport gebeurt. Bij de sportlokketten in de regio kunnen ze je verder helpen, want daar weten ze precies welke sporten al worden aangeboden en waar vraag naar is. Met die informatie kun je je ook verdiepen in de doelgroep waarvoor je het aanbod wil opzetten. Sporters met een beperking zijn heel verschillend, dus het is goed om te weten op wie je je aanbod wil richten en welke sporters bij jouw sport passen. 

Sportclubs die al ervaring hebben met aangepast sportaanbod hanteren vaak het motto: 'gewoon waar het kan en aangepast waar het moet'. Dat is een goede richtlijn. Aangepaste sport hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, vaak kan het op een zelfde manier als de rest van de vereniging. Het is ook goed om binnen de vereniging samenwerking te zoeken of met bijvoorbeeld een zorginstelling of revalidatiecentrum voor extra expertise en advies. 

Wat niet anders is: enthousiasme is het belangrijkste! Met een trainer of begeleider die zin heeft om iedereen  lekker te laten bewegen kun je echt het verschil maken. Vergeet ook niet om je aanbod aan te melden op Uniek Sporten.

Voor zorgprofessionals:
Heb jij als zorgverlener patiënten of cliënten met een beperking die (meer) zouden willen bewegen? Dan kun je kijken of je zelf bijvoorbeeld een wandelgroep kunt opzetten. Mocht je daar geen tijd voor hebben dan is het verstandig door te verwijzen naar de beweegconsulenten of beweegcoaches van Uniek Sporten. Zij kunnen advies op maat bieden een passende sport vinden voor mensen met een beperking. 

Voor buurtsportcoaches: 
Als buurtsportcoach kun je een belangrijke rol spelen om mensen met een beperking te helpen om te beginnen met sport. Dat vraagt soms net een andere aanpak en soms juist ook niet en kun je sporters met een beperking gewoon tussen valide sporters mee laten doen. Wil je tips van de specialisten op dit gebied? Zoek dan een beweegconsulent van Uniek Sporten in jouw regio op.

Voor gemeenten: 
Met Uniek Sporten bevorderen we sporten met een beperking vanuit regionale samenwerkingsverbanden. Steeds meer regio’s zien de kracht van deze samenwerking en sluiten zich bij het netwerk aan. Binnen deze regio’s worden sporters met een beperking bij sportlokketten geholpen bij het vinden van de juiste sport door ze in contact te brengen met sportaanbieders. Al deze regio’s versterken elkaar weer door de kennis die onderling wordt uitgewisseld. Staat jouw gemeente nog niet in de lijst en wil je meer over het Uniek Sporten-netwerk? Neem contact op met ons.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: