Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Afgelopen jaar ontdekte Sigrid Scholten (31) uit Epe per toeval het framerunnen. Zij is in het dagelijks leven rolstoelgebonden, maar bij deze sport kan ze even uit haar stoel om over de atletiekbaan te racen. Ze kon eerst al een running frame lenen om het te proberen, maar een eigen running frame zou voor haar ideaal zijn. Buurtsportcoach Jeroen de Lange hielp Sigrid bij de aanvraag en ontdekte op het juiste moment de mogelijkheid van Uniek Sporten Hulpmiddelen. “Het is een doorbraak voor haar, want anders was het nooit zo snel gelukt.”
Sigrid heeft door een zuurstoftekort bij haar geboorte spastische quadriplegie. Ze zit daardoor in een rolstoel, maar dat betekent in haar geval niet dat ze stilzit. Lange tijd deed ze tafeltennis bij een sportvereniging in Deventer met een breed aanbod van sporten. Tijdens een open dag van de vereniging maakte zij voor het eerst kennis met framerunnen. “Ik moest die dag eigenlijk zelf het tafeltennis promoten, maar ik mocht de racerunner ook even proberen. Dat leek mij ook erg leuk om te doen.”
Ze was zelfs zo enthousiast over dat eerste ritje dat ze met haar fysiotherapeut overlegde of het mogelijk was om bij atletiekvereniging Cialfo in Epe het framerunnen op te zetten. “Nu kan ik zelfstandig naar het sporten en hoef ik niet helemaal meer naar Deventer. Dat is echt heel fijn.” Het framerunnen zelf vindt ze ook helemaal geweldig. “Normaal zit ik in een rolstoel en bij framerunnen is het fijn dat je even een keer uit je rolstoel kunt en dat je je spieren op een andere manier traint. In het begin had ik ook heel veel spierpijn, maar als je het vaker doet dan wordt dat gelukkig beter”, zegt ze lachend.
Framerunnen is voor Sigrid een ideale sport omdat ze haar benen niet hoeft te belasten. “Je zit op een zadel en je hebt een borststeun waar je tegen leunt. Daardoor hoef je alleen je benen te bewegen.” Sigrid is begonnen met een leenrunningframe om het te proberen. Dat die mogelijkheid bestaat vindt zij erg belangrijk. “Zo’n running frame is wel aan de prijs en je weet niet direct of je het leuk gaat vinden. Het is heel fijn dat er verschillende manieren zijn om het materiaal te lenen. Straks is het niks voor jou en dan heb je al wel een running frame aangeschaft.”
“Vraag gewoon hulp bij je sportconsulent, je coach of Uniek Sporten!”
Sigrid Scholten
Ondertussen waren haar vader Eis Scholten en sportconsulent Jeroen de Lange al bezig met de aanvraag voor een eigen racerunner voor Sigrid. Dat ging in eerste instantie best moeizaam, merkte haar vader. “Bij de WMO werd het al snel afgewezen omdat ze de racerunner niet kenden. Daar kon je alleen een sportrolstoel aanvragen.” Vlak na die afwijzing hoorde Jeroen over de nieuwe regeling van Uniek Sporten Hulpmiddelen. “Dat kwam als geroepen. Fonds Gehandicaptensport kan denk ik ook veel beter schakelen en weet beter wat sporters met een beperking nodig hebben dan het gemiddelde WMO-loket.” Hij denkt overigens dat de medewerkers van het WMO dat niet kwalijk valt te nemen. “Mijn ervaring is dat die mensen wel graag willen helpen, maar ze kunnen het niet voor elkaar krijgen door het geldende beleid. Dat moet worden veranderd.”
Jeroen merkte dat de aanvraag bij Uniek Sporten Hulpmiddelen heel soepel verliep. “Je wordt aan de hand meegenomen. Ik heb daardoor eigenlijk niet veel hoeven te doen.” Samen met Eis en Sigrid doorliep hij een aantal stappen met het fonds. Zo werd behalve de WMO nog gekeken naar andere financieringsmogelijkheden bij de zorgverzekering of de Wet Langdurige zorg (Wlz). “Dat is bij ons dus niet gelukt, maar toen zei het fonds: prima dan financieren wij 85% van de racerunner.” Voor de overige 15% kreeg Sigrid de keuze tussen een eigen bijdrage of een crowdfundingcampagne. “Die eigen bijdrage gaat wel lukken. Ik ben daar al voor aan het sparen”, laat ze weten.
Sigrid kan niet wachten op het eerste rondje op haar running frame. “Een eigen running frame zou wel gaaf zijn. Dan is-ie ook helemaal op mij afgesteld. Ik ben met 1 meter 50 best klein dan is het wel belangrijk dat het zadel goed zit.” Eis voegt daar nog aan toe: “Normaal wordt een zadel elke keer opnieuw ingesteld voor de volgende gebruiker. Met een eigen running frame kan het zadel gewoon blijven staan. Het is moeilijk om de stand terug te vinden die voor haar goed is. Daarom is het voor haar belangrijk dat ze een eigen racerunner heeft.”
Sigrid kan iedereen die een aangepast sporthulpmiddel nodig heeft, aanraden om niet langer te wachten. “Vraag gewoon hulp bij je sportconsulent, je coach of Uniek Sporten!”
👉 Lees hier het verhaal van Janko (18) die een blade aangevraagd heeft via Uniek Sporten Hulpmiddelen
👉 Lees hier het verhaal van Tom die dolgelukkig is met zijn eigen sportrolstoel die hij via Uniek Sporten Hulpmiddelen kreeg
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.