Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Enneke Fukking geeft met haar dansschool Dans Dans Dans al les in verschillende stijlen en voor allerlei groepen. Sinds kort heeft ze haar aanbod verbreed met VSO-Dance voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar met een lichamelijke en/of (licht) verstandelijke beperking. De eerste lessen moet ze in verband met de coronamaatregelen buiten haar dansschool in Amsterdam Nieuw-West houden.
Enneke was benaderd door Stichting Prisma, die zich inzet voor maatschappelijke deelname van Amsterdammers met een (licht) verstandelijke beperking. “Zij vroegen of ik interesse had om voor deze doelgroep een dansles op te zetten. Dat leek mij heel erg leuk, zeker omdat ik hoorde dat er weinig aanbod was voor deze jongeren. Ik ben zelf van mening dat iedereen die dat wil moet kunnen dansen.”
De dansdocente ziet dat dansen veel mensen ontzettend veel plezier kan geven. “Iedereen kan daar op zijn eigen niveau plezier aan beleven. De een doet dat meer in de vorm van een streetdance les en de ander in dansexpressie. Iedereen kan wel dansen, ook als je in een rolstoel zit kun je dansen!”
“Iedereen kan op zijn eigen niveau plezier beleven aan dansen"
Enneke Fukking
Samen met Stichting Prisma begon Enneke met het geven van kennismakingslessen op twee Voortgezet Speciaal Onderwijs scholen: de Alphons Laudyschool en de Heldringschool. Op die tweede gaf ze ook een naschoolse activiteit. Met deze danslessen kon ze kinderen interesseren voor de VSO-dancegroep en kon ze gelijk zelf leren hoe ze haar lessen moet aanpassen. “Je moet meer kijken hoe de kinderen zich op dat moment voelen. Er zitten kinderen met gedragsproblematiek bij en daar moet je wat meer feeling mee krijgen door te kijken wat wel en niet kan. Soms is het beter een kind even wat meer met rust te laten.” Ze vond het zelf door het enthousiasme van de kinderen ook erg leuk om te doen.
Na de eerste kennismakingslessen kregen de kinderen een proefles aangeboden bij Dans Dans Dans en daar kreeg Enneke al gelijk zes inschrijvingen op van enthousiaste kinderen. “Bij het aanbod voor deze doelgroep is het goed om kinderen en ouders extra te helpen bij de inschrijving. Niet iedereen kan dat via de website. Sommigen zitten met het vervoer naar de les. Je moet die mensen soms wat meer op weg helpen”, geeft ze als tip aan anderen die net als haar iets voor kinderen met een beperking willen opzetten. “Stichting Prisma heeft mij hier ook heel erg bij geholpen.”
Bij het geven van de dansles heeft ze gemerkt dat rustig en duidelijk uitleggen extra belangrijk is. “Ik doe uiteraard ook veel voor en hou geen lange verhalen. Je kan beter kort vertellen en duidelijke taal gebruiken. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om aan de kinderen te vragen wat ze leuk vinden om te doen. Dan hoor je bijvoorbeeld ook dat ze graag de TikTok dansjes die ze zien graag willen nadoen. Het is wel belangrijk dat kinderen zelf veel in kunnen brengen.”
Daarnaast is extra begeleiding ook erg belangrijk voor de groep, vind Enneke. “Ik heb nu gekozen voor een extra dansdocent die ook meedoet. Zij krijgt zo ook feeling met de groep en kan eventueel ook een keer invallen als dat nodig zou zijn. Dan kennen de kinderen haar ook al. Dat is ook belangrijk.” Ze hoopt de groep op korte termijn uit te kunnen breiden met meer kinderen. “Het lijkt mij ook leuk op termijn de jongere kinderen van het speciaal basisonderwijs dansles te geven, maar ik probeer één ding tegelijk.”
Meer informatie vind je op: dansdansdans.com
Fotocredits: Gemeente Amsterdam | Mathilde Dusol
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.