Direct door naar content
Wat is een lichamelijke beperking? afbeelding nieuwsbericht

Wat is een lichamelijke beperking?

08 april 2021

Een lichamelijke beperking is soms duidelijk te zien, maar het is zeker niet altijd aan de buitenkant te zien dat je een handicap hebt. De vraag wanneer je een lichamelijke beperking hebt is daarom geen gekke vraag. Het kan hierbij zijn dat je een of meerdere ledematen ontbreken door een geboren afwijking of een amputatie. Ook niet goed kunnen horen of zien valt onder de categorie ‘lichamelijke beperking’. Wist je trouwens dat er een maat bestaat om te bepalen of je een lichte, matige of zware beperking hebt voor bewegen, horen en zien?

Bij een lichamelijke beperking denken nog veel mensen gelijk aan een rolstoel. Dat blijkt ook aan de bordjes voor aangepaste toiletten en parkeerplaatsen voor mensen met een beperking: daar zie je ook een rolstoel op. Toch is het aantal mensen dat in het dagelijks leven een rolstoel of scootmobiel gebruikt veel kleiner dan je misschien zou denken. Van alle mensen met een lichamelijk beperking tussen de 12 en 79 gebruikt 14 procent een rolstoel of scootmobiel. 

Betekenis lichamelijke beperking

Als je een hulpmiddel gebruikt is het snel duidelijk wat je beperking is, maar dat is dus geen voorwaarde om van een lichamelijke of fysieke beperking te spreken. Laten we daarom even teruggaan naar de betekenis van de term ‘lichamelijke beperking’. Dat is namelijk de overkoepelende categorie voor alle beperkingen aan het lichaam. Welke lichamelijke beperkingen zijn er allemaal? Die vraag kun je het beste beantwoorden door de hoofdgroep weer onder te verdelen in drie subcategorieën: motorische beperkingen, auditieve beperkingen en visuele beperkingen. Deze drie soorten beperkingen worden ook gebruikt bij het bepalen van de mate van jouw functiebeperking. Dat gaat volgens een aantal vragen die we hieronder bespreken. 

Motorische beperking

Een motorische beperking gaat over je bewegingsapparaat, oftewel hoe goed jij kunt bewegen. Je kunt hierbij denken aan een dwarslaesie, spasmen of een ontbrekend ledemaat zoals een been of een arm. Om te bepalen in hoeverre zo’n beperking jouw leven lastiger maakt wordt gekeken of je 10 meter met een tas van 5 kilo kunt lopen, kunt bukken om iets op te rapen of 400 meter kunt lopen zonder stil te staan.

Visuele beperking

Een visuele beperking heeft betrekking op je ogen. Hieronder val je als je blind of slechtziend bent. Om de mate van je visuele beperking te bepalen wordt gevraagd in hoeverre je met een bril of contactlenzen een krant kunt lezen of iemand van 4 meter afstand kunt herkennen. Dit is natuurlijk vooral een test voor mensen met een licht tot matige visuele beperking. 

Auditieve beperking

Een auditieve beperking gaat over je gehoor. Het kan hierbij net als bij een visuele beperking zijn dat je doof bent of dat je slechthorend bent en bijvoorbeeld een gehoorapparaat gebruik in het dagelijks leven. In een test om te kijken in hoeverre je hierdoor beperkt bent wordt gevraagd in hoeverre je een gesprek met meer dan drie mensen kunt volgen en of je een gesprek met een persoon kunt voeren.

Op basis van deze definities heeft 11 procent van de Nederlanders van 12 tot 79 jaar minstens één lichamelijke beperking. 7,1% van diezelfde groep heeft een beperking bij het bewegen, 2,3% heeft een beperking bij het horen en 3,7% heeft een beperking bij het zien. 

Wat je beperking ook is: er is altijd een sport die perfect bij jou past! Bekijk het aanbod voor sport met een beperking of handicap.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: