Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Tijdens de Paralympische Spelen was de Nederlandse zwemploeg goed vertegenwoordigd op het podium. Rogier Dorsman en Lisette Bruinsma zorgden in de klasse voor zwemmers met een visuele beperking voor een groot deel van de medailles. Als je zelf blind of slechtziend bent denk je nu misschien: hoe werkt dat eigenlijk zwemmen met een visuele beperking? We geven je daarom een paar tips.
Rogier en Lisette laten met hun topprestaties zien dat zwemmen heel goed mogelijk is als je een visuele beperking hebt. Waarschijnlijk vraag je je af hoe zij dat toch doen, want als je de kant niet kunt zien weet je toch niet waar je moet keren of aantikken? Heel soms gaat dat mis, zo miste Rogier een keer de kant bij een keerpunt. Maar over het algemeen gaat het altijd goed en botsen de zwemmers in een wedstrijd niet zo vaak tegen de kant.
De truc die de paralympische zwemmers gebruiken is eigenlijk heel simpel: een lange stok met een bolletje eraan. Die wordt door een trainer vanaf de kant op het hoofd van de zwemmer gehouden. Zo weet je dat je bijna bij de kant bent om het keerpunt in te zetten. Het komt daarbij ook aan op slagen tellen. Want zodra je het bolletje voelt weet je dat je nog een of twee slagen moet maken. Dit wordt onder zwemmers ook wel 'tappen' genoemd. Tijdens de Spelen had Lisette Bruinsma een vaste tapper aan de kant staan: Ansofie van Speybrouck. Een goede tapper is consistent in het aangeven van het punt, legde Lisette uit aan de NOS. Het is ook belangrijk waar ze wordt getapt. "Niet op mijn neus in ieder geval, want dan moet Ansofie mij een euro betalen", zei ze lachend met haar tapper naast haar. "Het fijnste is op je achterhoofd bij borstcrawl, schoolslag en vlinderslag en op je rug op je voorhoofd, omdat je ook met je brilletje zit." Tijdens trainingen maakt Lisette gebruik van een bubbeltjessysteem om het 'tappunt' in het water te markeren. Ze heeft trouwens ook een klok die aftelt als ze met een set moet beginnen. Daar lees je hier meer over.
De truc van het tappen kun jij ook uitproberen in het zwembad met een stok of vishengel. Daar zit wel veel training en oefening in. Dus als je wil beginnen met zwemmen doe je dat het beste bij een zwemvereniging of onder begeleiding op een rustig uur. Als je een lege baan hebt kun je namelijk goed oefenen.
Als je slechtziend bent kun je de zwarte lijn op de bodem ook gebruiken om je te oriënteren. De lijnen hebben aan het einde een zwart blok om aan te geven dat je de kant nadert. In het zwembad zul je meer hebben aan de zwemlijnen: dat zijn die lijnen met de bolletjes eraan. Die kun je namelijk voelen bij het insteken. Als je die lijn volgt kun je jezelf ook leren in een rechte lijn te zwemmen.
Dat recht zwemmen is wel belangrijk, want hoe meer je door de baan zwabbert hoe meer meter je maakt. En je wil natuurlijk gewoon in de kortste weg naar de overkant. Het is dus extra belangrijk dat je op je zwemtechniek let en daar is een goede zwemtrainer eigenlijk heel erg belangrijk voor. Hij of zij kan jouw tips en adviezen geven hoe je bijvoorbeeld je arm precies op schouderbreedte kan insteken. Je slag bepaalt namelijk een groot deel van of je recht zwemt. Een trainer kan jou ook de perfecte zwemslag laten voelen door je arm beet te pakken en het op de kant voor te doen. Zo kun jij je zwemtechniek steeds weer een beetje verbeteren.
Ben jij geïnspireerd geraakt door de medailles van Rogier Dorsman en Lisette Bruinsma en wil je nu ook leren zwemmen met een visuele beperking? Kijk dan op de pagina over zwemmen met een beperking voor alle informatie en een zwemvereniging bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.