Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De zes genomineerden voor de De Amsterdamse Pluim worden hier de komende weken voorgesteld. Deze keer vertelt Dennis Gebbink, oprichter van Only Friends, over het blindenvoetbal en de Older Friends. “We proberen hier de wereld een stukje mooier te maken.”
Dennis Gebbink begon 21 jaar geleden Only Friends als een sportclub voor sporters met een beperking. Het succes van dat initiatief is bekend en vooral ook te zien aan de vele blije gezichten op het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord. Voor de Amsterdamse Pluim 2021 is Only Friends twee keer genomineerd: voor het blindenvoetbal en de Older Friends.
Met het blindenvoetbal is Only Friends pas twee jaar bezig. Dat was ontstaan naar aanleiding van een hartenkreet vanuit Gehandicaptensport Nederland, de sportbond voor onder andere het blindenvoetbal. “Nederland is een voetballand bij uitstek, maar er is geen blindenvoetbalteam. Het is zelfs een paralympische sport, maar niemand springt erin. Ze vroegen daarom aan mij of ik dat wilde oppakken. Dat hebben wij met twee handen aangegrepen”, vertelt Dennis.
Zo werden samen met Gehandicaptensport Nederland eerst al drie clinics georganiseerd met de Belgische bondscoach van het blindenvoetbalteam. “Mijn zoon Myron en ik hebben dat opgesnoven en hebben die clinics doorgezet naar structurele activiteiten en trainingen. En dat gaat geweldig nu! Op woensdagmiddag hebben we een groepje van tien jonge helden en op zondag hebben we nog een kleinere groep met volwassenen. Het is echt superleuk.”
"De ouders zeiden al dat ze zagen dat de kinderen fysiek vooruitgingen en dat ze meer rechtop zijn gaan lopen. Dat vind ik een mooi compliment"
Dennis Gebbink - Only Friends
Dennis heeft al bij Only Friends met allerlei soorten beperkingen te maken gekregen, toch was blindensport voor hem nog een nieuwe uitdaging. Hij en andere begeleiders hebben zich daarom goed in het blindenvoetbal verdiept met een uitgebreide cursus vanuit de internationale bond voor blindenvoetbal. “We proberen zo mee te ontwikkelen”, zegt Dennis.
Op het veld zag hij bij de voetballers ook enorm groeien. “We begonnen de trainingen gelijk met oefeningen als squatten, buikspieren en opdrukken. De ouders zeiden al dat ze zagen dat de kinderen fysiek vooruitgingen en dat ze meer rechtop zijn gaan lopen. Dat vind ik een mooi compliment.” Bij voetbal horen natuurlijk ook partijtjes, maar in het blindenvoetbal vraagt dat wat extra aandacht. “Dat deden we eerst hand-in-hand, maar mede doordat we cursussen zijn gaan volgen konden we gaan benaderen hoe het echt gespeeld wordt: met coaches aan de zijlijn. Daar zijn we al. We hoeven niet meer mee te voetballen en staan dus langs de kant te coachen. Dat ze zo snel al zo ver zijn vind ik best knap.”
Het blindenvoetbal is nog erg in ontwikkeling in Nederland. Dennis hoopt dan ook dat op meer plekken kinderen en volwassenen met een visuele beperking straks kunnen gaan voetballen. Vanuit de PSV Foundation is al interesse, weet Dennis. In Eindhoven hebben ze al een amputatievoetbalteam en daar zouden ze graag een blindenvoetbalteam aan toevoegen. “Ze hebben al een training bij ons meegelopen om te kijken hoe wij het doen en hoe wij het hebben opgezet. Wij zijn geadopteerd door Ajax, hoe leuk zou het zijn als je straks Ajax-PSV krijgt in het blindenvoetbal.”
Met de Older Friends, de andere Pluim-genomineerde, is Only Friends nu zo’n zes jaar geleden begonnen naar aanleiding van meerdere vragen van ouderen. “Ze vonden de sfeer hier zo fijn en gemoedelijk en vroegen of ze niet onder de vlag van Only Friends kunnen sporten. Dat sprak mij heel erg aan.” Dennis bewaakt Only Friends als een club voor sporters met een beperking, maar toch vond hij de oudere doelgroep daar ook bij passen. “Ik vind ouderen toch een kwetsbare groep en ik heb een groot hart”, bekent hij.
Een gezamenlijke activiteit van de Older Friends op vrijdagochtend.
Wat begon als een klein clubje op de vrijdagmorgen is ondertussen uitgegroeid tot een groep van honderd ouderen die komen sporten en vooral een sociaal moment met elkaar hebben. Behalve het sporten doen ze allerlei activiteiten met elkaar. “Sommige ouderen blijven ook lekker lunchen. Dan zijn ze om 12 uur klaar en zitten ze om twee uur nog in het clubhuis. Bij de Older Friends zijn zelfs nieuwe liefdes ontstaan.”
Bij de Older Friends is het sociale het belangrijkste onderdeel, denkt Dennis. “Het is 40% sporten en 60% sociale bezigheid. Ik vind het leuk om te zien dat je de oudere sporters hebt die ook echt nog even willen zweten. Anderen zijn er puur voor de gezelligheid, dat is ook goed. We sluiten altijd af met een liedje van Paul de Leeuw: Samen zijn. Het is echt een belangrijke plek voor die mensen.”
Als Dennis zou moeten kiezen welke van de twee nominaties hij hoopt dat de Amsterdamse Pluim wint, vindt hij dat een lastige vraag. “Als we de Pluim winnen dan is die voor heel Only Friends en de 250 vrijwilligers die zich inzetten om de wereld een stukje mooier te maken.”
De Amsterdamse Pluim wordt dit jaar weer uitgereikt. Dit is de prijs voor sportaanbieders in Amsterdam die zich speciaal onderscheiden met een sportaanbod voor mensen met een beperking. De andere genomineerden voor de Amsterdamse Pluim 2021 zijn: het Moedernetwerk, Slow Flow van Dance Connects, Vrienden van ASV Lebo en LG Hockey bij AH&BC LG-hockey.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.