Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Een ongeluk tijdens het fietscrossen in 2004 had grote gevolgen voor Jochem Leemans (32) uit Nieuw-Vennep. In zijn pols trad spierdystrofie op waardoor hij nu zijn hele linkerhand en arm niet kan gebruiken. Om toch te kunnen blijven sporten vond hij zelf de oplossing in een ligfiets. Op zijn aangepaste fiets reed hij dit jaar een wereldrecord op de 100 mile en 100 kilometer. Hij wil daarmee ook anderen inspireren. “Ik ben trots op het record, maar het belangrijkste is dat mensen niet bij de pakken neer gaan zitten en denken: dit kan ik ook.”
Jochem zat in 2004 helemaal in het BMXen. Hij had zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen, maar bij een wedstrijd om de Noord-Hollandcup ging het mis. “Ik viel en kwam met pols onder mijn stuur. Ik reed voorop dus iedereen ging daarna over mij heen. Het zorgde ervoor dat alles in mijn pols stuk ging. Ik heb daarna een lang traject met gips gehad. Dat heeft achteraf te lang en te strak gezeten waardoor spierdystrofie is opgetreden. Daardoor kan ik mijn hele linkerhand en arm niet inzetten.”
Later werd in zijn hand een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) vastgesteld, waarvoor hij een neurostimulator kreeg om de pijn te onderdrukken. “In het zenuwknoopje in mijn nekwervel krijg ik stroomstootjes om de pijn draaglijk te maken. Het is geen wondermiddel maar haalt de scherpe randjes eraf.” Voor die ingrijpende operatie besloot hij nog een aantal dingen van zijn bucketlist af te werken die hij met de neurostimulator niet meer zou mogen. “Ik was ook fanatiek snowboarder. Dus ik ben nog een keer goed op wintersport geweest. Ondertussen heb ik ook nagedacht wat ik kon doen, want niet meer sporten was voor mij geen optie. Zo kwam ik bij het ligfietsen uit.”
Die zoektocht naar de ideale fiets duurde niet lang. Zijn praktische instelling hielp hem daarbij. “Als ik een probleem heb probeer ik het liefste gisteren een oplossing te hebben. Een ligfiets bleek voor mij ideaal omdat je dan geen rare beweging met je nek maakt. Ik ben zo in contact gekomen met ligfietsbouwer Arnold Ligtvoet, die nu ook een hele goede vriend is geworden. Hij heeft het stoeltje zo aangepast dat mijn nek niet knikt als ik word aangereden en verder kan ik alles met een hand bedienen.”
Vanuit revalidatiecentrum Reade in Amsterdam kreeg hij ook hulp bij het opbouwen van het fietsen en de belasting van zijn ene arm. “Gaandeweg kwam ik erachter dat de pijn in mijn linkerarm minder werd. De doorbloeding werd veel beter.” Dat kwam ook door de dagindeling die hij samen met Reade maakte in zijn revalidatietraject. “Daarbij moet ik elke dag een uur bewegen met een hartslaggemiddelde van 140 om die doorbloeding goed te krijgen. Dat is heel gek: ik stap op de fiets met een pijnlijke hand en ijskoude vingers en na een half uur fietsen voel ik een soort warme deken vanuit de binnenkant van mijn lijf erover heen gelegd. Dat is heel fijn.”
"Ik heb laten zien dat je ondanks een beperking nog steeds in staat bent om gave dingen te doen."
Jochem Leemans
Slapen en temperatuurverschillen blijven voor zijn arm lastig. Wintersport leek door de kou onmogelijk, maar daar vond Jochem ook een oplossing voor. “Ik heb een verwarmde brace gemaakt en ik heb een ligfiets om laten bouwen met een rupsband. Daarmee fiets ik de berg op en zo kan ik met mijn vrienden alsnog de piste af. Ik zoek altijd naar wat er wel kan.”
Dat hij op zoek gaat naar mogelijkheden, liet hij helemaal zien met zijn recordpoging op de 100 mile en 100 km ligfietsen. Op 15 juli van dit jaar reed hij 41,14 km/h gemiddeld op de 100 mile en 41.39 km/h gemiddeld op de 100 km. “Ik heb zo laten zien dat je ondanks een beperking nog steeds in staat bent om gave dingen te doen. Het oude record was van iemand zonder beperking en dat heb ik helemaal aan flarden gereden. Dat is natuurlijk supergaaf.”
Voorlopig zoekt Jochem nog even geen nieuwe extreme uitdaging, maar hij maakt evengoed nog veel kilometers. “Ik ben nu weer aan het genieten van het fietsen, want dat raakte ik ook wel kwijt. Mijn hele leven draaide even om die recordpoging.”
Dat genieten van het fietsen gunt hij iedereen met een beperking. Hij hoopt daarom ook meer mensen op een ligfiets te kunnen krijgen. “Wat ik aan andere mee wil geven: Denk in oplossingen, dat is het allerbelangrijkste. Tegenwoordig kan zoveel dat er altijd mogelijkheden zijn. Het fietsen is zelfs beter voor mijn gezondheid. Een ligfiets is ook bij veel beperkingen in te zetten. Het gaat hard en het vergroot je wereld. Ik haal daar veel voldoening en plezier uit.”
Ben jij op zoek naar een aangepaste fiets of rolstoel om jou sport te beoefenen? Kijk eens bij Uniek Sporten Hulpmiddelen naar de mogelijkheden.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.