Direct door naar content
Helpdesk Visio denkt in sportmogelijkheden  afbeelding nieuwsbericht

Helpdesk Visio denkt in sportmogelijkheden

11 november 2021

Als je een visuele beperking hebt dan heb je misschien al eens van Koninklijke Visio gehoord. Bij deze organisatie kan je terecht met allerlei vragen over blind of slechtziend zijn. Je kunt dan denken aan hulpvragen bij onderwijs of met hele praktische zaken waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Visio heeft al een aantal jaar ook een speciale Helpdesk Bewegen en Sport, waar zowel sporters als instructeurs en trainers terecht kunnen met vragen over sport met een visuele beperking.

Wilbert van Dorresteijn werkt als ambulant onderwijskundig begeleider L.O op de afdeling onderwijs van Visio. Die afdeling adviseert leerlingen en studenten met allerlei vragen tijdens hun hele leerweg van de basisschool tot de universiteit. En scholen en onderwijsinstellingen kunnen ook daar aankloppen. Voor de gymles geeft Wilbert, die zelf een achtergrond als gymleerkracht voor visueel beperkten heeft, ook advies aan scholen en gymleerkrachten. “Hoe kun je gymlessen zo inrichten dat kinderen met een visuele beperking zo lang mogelijk mee kunnen doen?”

Inclusieve gymles

Hij zet zich zo in om gymlessen echt inclusief te maken. “Een balspel is bijvoorbeeld niet mogelijk of lastiger als je een visuele beperking hebt, maar wat kan een vakdocent dan wel bieden? Vroeger was het nog wel eens zo dat kinderen met een visuele beperking dan iets anders te doen kregen. Wij proberen ze juist wel aan het bewegen te krijgen en mee laten doen.” Vanuit die gedachte heeft zijn collega Ruud Dominicus ook instructiefilmpjes opgenomen voor gymdocenten om te laten zien wat wel mogelijk is.

Helpdesk

Om nog meer kinderen en volwassen te helpen om in beweging te komen is Wilbert samen met twee collega’s bij Visio de Helpdesk Bewegen en Sport gestart. “Wij horen vaak van mensen met een visuele beperking: ik wil wel sporten, maar ik weet niet of dat mogelijk is. Wij vinden dat alles mogelijk is. Een blind persoon zullen we niet naar een reguliere voetbalvereniging sturen, maar je kunt wel blindenvoetbal spelen.”

Bij het geven van advies kijkt de helpdesk bij voorkeur naar wat in jouw omgeving beschikbaar is. Het is nu eenmaal fijner om iets in de buurt te hebben. “Als je iets wil dan gaan we kijken hoe we dat mogelijk maken en dan kijken we ook hoe we dat oplossen bij verenigingen. We zoeken naar clubs in de buurt zodat onder andere vervoer geen belemmering is. Je kunt bijvoorbeeld ook fitnessen als blinde.”

Onbekendheid bij verenigingen

Wilbert en zijn collega’s geven niet alleen advies aan sporters, want hij merkt dat ook bij verenigingen en clubs nog veel onbekendheid heerst. “Bij verenigingen geven ze aan dat ze met mensen met een verstandelijke, motorische of auditieve beperking wel overweg kunnen, maar als iemand met een visuele beperking zich meldt bij de club weten ze niet wat ze moeten doen. Terwijl de grootste groep slechtziend is. Er hoeven helemaal geen drempels te zijn. Wij helpen ze graag die vragen op te lossen.”

In Amsterdam heeft Wilbert op die manier samen met revalidatiecentrum Reade al mooie dingen kunnen doen. “Zij ondersteunen de naschoolse opvang met sportclinics. Ik geef de instructeurs dan een cursus over visuele beperkingen. Als zij weer clinics geven op andere scholen dan hebben ze wat tools in handen.”

Ervaringsles voor zweminstructeurs

Bij zwemmen komt ook specifieke kennis kijken, waar Wilbert de zweminstructeurs over vertelt. “Ik ben laatst nog in het Marnixbad geweest. Ouders van kinderen met een visuele beperking zaten met de vraag of hun kind in staat is zijn diploma A te behalen. Ik ben daarna ook bij andere zwembaden langsgegaan om tips te geven bij het diplomazwemmen.” Zijn tips en adviezen kunnen hele kleine dingen zijn, geeft hij aan. “Een zeil met een gat waar een kind door moet zwemmen heeft voor kinderen met visuele beperking vaak geen goed contrast onderwater. Of lichtval: sommige zwembaden zitten vol glas en dan schittert de zon daarin. Dat is heel mooi, maar vaak zien slechtziende kinderen dan niet wat de instructeur voordoet.”

Om de zweminstructeurs het gevoel van kinderen met een visuele beperking mee te geven, gaf Wilbert in het Sloterparkbad ook een speciale ervaringsles aan instructeurs. “Ik heb ze een bril gegeven waar ze nagenoeg niets door kunnen zien. De opdracht is dan: ervaar maar eens hoe het is om met minder zicht te zwemmen. Het is even wennen maar het zet wel weer aan het denken. Dat heb ik zelf ook wel eens gedaan: een blinddoek voor om te kijken zo voelt het dus.”

Ga voor meer informatie over de helpdesk naar Visio.org

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: