Direct door naar content
LG-hockey is al 21 jaar onderdeel van AH&BC  afbeelding nieuwsbericht

LG-hockey is al 21 jaar onderdeel van AH&BC

13 december 2021

LG-hockey staat officieel voor lichamelijk gehandicapt, maar bij de Amsterdamse hockeyclub AH&BC spreken ze liever over ‘Leuke Gasten’. Het hockeyteam is namelijk een gezellige mix van allerlei beperkingen en de spelers accepteren elkaar allemaal op het veld. Trainer Paul van Praagh vindt het iedere week weer mooi om te zien hoe de hockeyers op en naast het veld groeien. Dat geeft hem ook veel voldoening.

AH&BC begon in 2000 met LG-hockey op initiatief van een bestuurslid en een moeder van een jongen met een beperking. Binnen de Amsterdamse hockeyclub wilden zij eerst vooral een LG-groepje starten voor een aantal broertjes en zusjes van leden. Om die trainingsgroep verder uit te breiden werd Paul van Praagh gevraagd of hij wilde meedenken over mogelijkheden. “Ik zag op de Jaap Edenbaan een groepje sporters met een beperking uit een busje stappen en daar ben ik naar toe gestapt. Zij kwamen van een Mytylschool af en ik heb gevraagd of ik daar hockeyles mocht geven. Dat vond de gymdocent daar prima.” Zo liet hij bij meerdere scholen kinderen met een lichamelijke beperking kennismaken met hockey. “Als de kinderen het leuk vonden mochten ze gratis een keer meedoen op de club. Zo heb ik daar steeds een aantal kinderen aan de groep kunnen toevoegen.”

Training en wedstrijdjes

In het begin was het alleen trainen, maar later gingen ze ook met een aantal andere clubs oefenwedstrijdjes spelen. “Dan gingen we met een paar clubs naar één club om daar meerdere wedstrijdjes te spelen.” Ondertussen is in Nederland een LG-competitie opgezet met 14 deelnemende clubs door heel Nederland. Omdat Amsterdam op dit moment te weinig leden heeft voor een volwaardig team doen zij samen met Alecto uit Leiderdorp mee in de competitie. “We trainen ook soms samen. Dat is wel leuk, want dan hebben we een grotere groep”, vertelt Paul.

Zo normaal mogelijk

Hij geeft al vanaf het begin samen met anderen de trainingen van het LG-team. “Toen we waren gestart was het voor ons ook spannend hoe we dit moesten doen. Moet je voorzichtig zijn? Nu zijn we erachter dat de spelers dat juist niet willen. Wij begonnen met een met een lichtere bal van 100 gram in plaats van 160 gram. De impact van die bal op je lichaam is dan veel minder. Daar zijn we nu van afgestapt, want zij willen ook zo normaal mogelijk sporten.”

Betrokken bij elkaar

Als trainer moet Paul natuurlijk het een en ander aanpassen voor de spelers. “De één speelt alleen met de linker- of rechterhand of loopt moeilijker. We hebben spelers met een zware vorm van spasmen die de stick niet in die hand kunnen houden. We hebben ook een volwassen man die maar vijftien procent zicht heeft.” In het team zitten kortom heel veel verschillende beperkingen. Ze moeten op het veld daardoor toch iets voorzichter zijn, merkt Paul. Maar daar wordt onderling niet moeilijk over gedaan. “Je ziet dat ze heel erg betrokken zijn bij elkaar. Als er een valt dan wordt het spel gelijk stilgelegd. En dan is daar geen lelijk woord bij. Bij regulier hockey is het dan veel gevloek, maar niet bij LG-hockey. Die acceptatie is mooi om te zien.”

Een plek op de club

Hij ziet ook dat de hockeyers in het team door het sporten zijn gegroeid op allerlei vlakken. “Ik heb gezien dat ze veel meer hun kwaliteiten zijn gaan opzoeken en dat ook zijn gaan accepteren. Eén van de spelers, die een vorm van autisme heeft, geeft nu zelfs hockeytraining. Dat heeft hem ook echt zelfstandiger gemaakt.”

Het meest trots is Paul op het feit dat de hockeyers met een beperking ook lekker kunnen sporten. “En vooral op dat ze een plek op de club hebben. Zij hebben ook echt een clubgevoel en horen er echt bij.” De club probeert de LG-hockeyers ook zoveel mogelijk te integreren in de club. “De reguliere hockeyers spelen ook wel eens met de LG’ers mee met trainingen of partijtjes. Zij vinden dat ook altijd erg bijzonder. Ik moet zeggen dat het LG-team voor mij als trainer ook altijd heel erg veel voldoening geeft.”

De club is nu op zoek naar manier om in de toekomst meer LG-hockeyers te trekken zodat het team weer wat kan groeien. Eén ding staat voor Paul vast: “We willen dit team koste wat het kost behouden.”

Het LG-hockeyteam van AH&BC was een van de genomineerden in de voorselectie van de Amsterdamse Pluim. Dit is de prijs voor sportaanbieders in Amsterdam die zich speciaal onderscheiden met een sportaanbod voor mensen met een beperking. De andere genomineerden van de ‘longlist’ waren: Only Friends Blindenvoetbal, de Older Friends, het Moedernetwerk, Slow Flow van Dance Connects en Vrienden van ASV Lebo. De winnaar van de prijs wordt tijdens het Amsterdamse Sportgala op 13 december bekendgemaakt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: