Direct door naar content
“Crossfit maakt je in het dagelijks leven sterker” afbeelding nieuwsbericht

“Crossfit maakt je in het dagelijks leven sterker”

17 december 2021

Sophie-Anne Onland vond sport en bewegen lang eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Ze is geboren met een korter linkerbeen en draagt daarom een beenprothese. “Ik was echt niet sportief. Dat had ook te maken met dat ik niet goed liep door mijn te zware prothese. Ik dacht: ik kan het toch niet dus wat boeit het mij?” Dat veranderde toen ze anderhalf jaar geleden na het aanmeten van een nieuwe prothese in aanraking kwam met crossfit.

Sophie-Anne was in 2019 al begonnen met HITT-trainingen in de sportschool. Toen ze voor een nieuwe prothese bij de bekende prothesemaker Frank Jol terechtkwam, kreeg ze van een fysiotherapeut het advies om eens met de crossfitles van Freek Jol, de zoon van Frank, mee te doen.

Drempel

Daar moest ze nog een flinke drempel voor over, geeft ze toe. “Het heeft er zo lang in gezeten dat ik dacht dat ik het niet kon, dat ik mentaal ook een stap moest zetten. Net na de eerste lockdown in 2020 ben ik voor het eerst gegaan en ik vond het gelijk heel erg leuk.” Door Freek ontdekte Sophie-Anne dat ze veel meer kon dan ze altijd dacht.

1,5 kilo lichter

Dat ze net een nieuwe prothese had, maakte het sporten veel makkelijker. Haar oude prothese was eigenlijk niet geschikt voor intensief sporten, zag Freek. “Ze had een zwaar en lomp been met een voet die niks meegaf. Op het moment dat ze een nieuw carbon been krijgt en daarop leert te vertrouwen dan kan dat veel opleveren.” Sophie-Anne merkte zelf ook een enorm verschil met haar nieuwe prothese. “Het scheelde anderhalve kilo, dat is veel. Daar moest ik ook mijn lichaam aan laten wennen. Ik was gewend mijn rechterbeen te ontlasten, dus ik moest leren mijn linkerbeen te gebruiken.”

Functionele bewegingen

Dat is niet vreemd bij prothesegebruikers, zegt Freek. “Het complete been ga je meer belasten. Dat is logisch, maar met sport is dat niet ideaal. Sophie-Anne deed het zo al haar hele leven. Dat vraagt dan echt een verandering van het bewegingsgedrag.” Crossfit is daar heel erg geschikt voor omdat je met die sport je hele lichaam traint. “Het basisconcept van crossfit is gebaseerd op functionele bewegingen, zoals opstaan en allerlei dagelijkse bewegingen. Daarom is het zo uitermate geschikt voor prothese gebruikers of mensen met een beperking. Je wordt er beter van in je dagelijks leven: je hebt meer energie en je kunt langer op je prothese staan”, legt Freek uit.

Groot verschil

Sophie-Anne merkt die voordelen van crossfit in haar dagelijks leven nu al. “Bijvoorbeeld met boodschappen doen: twee tassen en dan omhoog de trap op of in huis iets optillen. Hele simpele praktische dingen die ik gewoon veel beter kan doen. Ik ben laatst met mijn ouders naar Parijs geweest en ik heb daar minstens tienduizend stappen op een dag gezet. Ik kon vroeger niet meer dan honderd meter lopen zonder pijn. Dat laat zien wat het grote verschil is.”

Sophie-Anne Onland en Freek Jol

Freek Jol en Sophie-Anne

Training aanpassen

Crossfit is voor haar echt een grote ontdekking geweest. Vooral ook door het plezier wat ze erin heeft en het groepsgevoel met de andere sporters. “We zijn gewoon een soort maten van elkaar geworden en je hoort van anderen hoe zij dingen met hun prothese aanpakken.” In het groepje leren de verschillende prothesegebruikers ook weer van elkaar. En dat is voor Freek ook goed om de trainingen aan te passen. “De grootste fout die ik kan maken als trainer is gaan zeggen dat ik het begrijp. Ik heb twee benen, dus weet ik veel hoe het voelt. Zij praten met elkaar over hun ervaringen en die gesprekken zijn heel erg waardevol voor mij.”

Crossfitwedstrijd

Sophie-Anne traint ondertussen vier keer per week en werkt zelfs naar een crossfitwedstrijd toe. “Dat laat voor mij ook zien dat je hele instelling door sport kan veranderen.” Dat ze als ‘adaptives’ mogen meedoen aan die wedstrijd ziet zij als een grote erkenning. “Dat doet ook iets met ons. Je wordt niet meer in het zielige hoekje gestopt. Ik kan misschien niet zo diep squaten, maar een ander onderdeel kan ik misschien weer beter. Het laat zien hoe serieus zij prothesedragers nemen.”

En die training ziet er zo uit:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Freek (@freekjol)

Snel sterker

Ze benadrukt dat je bij crossfit zeker niet gelijk zo fanatiek hoeft te worden. “Het kan ook heel goed één keer per week. Het is een leuke en makkelijke manier om sterker te worden en daardoor ook in het dagelijks leven sterker te worden. Een doel kan ook zijn om de trap op te lopen met boodschappen.”

Wil je meer weten over crossfit? Volg Freek en Sophie-Anne dan op instagram voor tips. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: