Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Sinds afgelopen zaterdag is de sport weer open! Dat betekent dat het proberen van sporten ook weer mogelijk is. En dat is voor jou nog altijd de beste manier om te ontdekken welke sport jij leuk vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van rolstoelhandbal? Deze teamsport wordt steeds populairder. Dat is niet zo vreemd, want het is snel en vooral heel erg gezellig!
Rolstoelhandbal wordt steeds populairder in Nederland. Deze nog best jonge sport wordt bij steeds meer handbalverenigingen gespeeld en we zijn er ook best goed in: het Nederlands rolstoelhandbalteam werd al twee keer Europees kampioen! Zij laten zien dat je ook met een beperking deze spectaculaire sport kunt beoefenen. Het lijkt ergens een beetje op rolstoelbasketbal, maar eigenlijk zijn alleen de rolstoel en de bal de overeenkomsten. Die bal is bijvoorbeeld al heel anders: een handbal is veel kleiner dan een basketbal. Een lekker handzaam balletje waar je ook hard mee op doel kunt schieten. Dat is trouwens wel kenmerkend aan handbal: er vallen altijd doelpunten!
Als je onderdeel van een rolstoelhandbalteam wordt dan zul je merken dat de teams erg divers kunnen zijn. Rolstoelhandbal is namelijk geschikt voor allerlei beperkingen, maar het kan zeker ook worden gespeeld door mensen die slecht ter been zijn of een blessure hebben. Dat zie je ook bij rolstoelbasketbal. Zo zit je dus ook in een ploeg met sporters waarbij sporters met en zonder beperking samenspelen. Rolstoelhandbal is dus voor iedereen!
Bij wedstrijden spelen mannen en vrouwen gemengd in teams die bestaan uit vijf veldspelers en een keeper. Die wedstrijden speel je meestal in een sporthal en in de zomer op een buitenveld. Het veld is altijd 40 meter lang bij 20 meter breed met twee doeltjes van 1,6 meter breed. Rond dat doel is een cirkel gemaakt waar alleen de keeper mag komen. Die cirkel is dus een bepalende lijn in de wedstrijd.
Verder zijn tijdens het spel nog een aantal regels belangrijk om te weten. Zo mag je alleen dribbelen met de bal op schouderhoogte. Als je de bal vastpakt, moet je binnen drie seconden overspelen of op doel gooien. Als je met je rolstoel gaat rijden mag je de bal op je schoot meenemen, maar vastklemmen met je benen is dan weer niet toegestaan.
Handbal in een rolstoel vraagt veel behendigheid, maar daar word je snel beter in met leuke oefeningen in de trainingen. Daar leer je meer over hoe je snelheid kunt maken met de bal op je schoot en hoe je makkelijk de bal oppakt van de vloer. Deze video geeft een goed beeld van hoe zijn training eruit ziet:
Denk jij nu: Ja, ik pak die bal op en wil met rolstoelhandbal beginnen! Kijk dan hier voor alle informatie en een vereniging bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.