Direct door naar content
Ervaar zelf de kick van snowboarden!  afbeelding nieuwsbericht

Ervaar zelf de kick van snowboarden!

03 februari 2022

De Winterspelen zijn in volle gang en dat betekent dat je op tv weer volop van wintersporten kunt genieten. Snowboarden is zo’n gave sport waar je nu en straks bij de Paralympische Spelen je ogen bij uit kunt kijken door de snelheid en trucs die de atleten maken. Jij kan die kick ook ervaren, want met een beperking heb je ook allerlei mogelijkheden om zittend of staand te gaan snowboarden.

Snowboarden is pas sinds de Spelen van 1998 in het Japanse Nagano een olympische sport. Je hebt hierbij freestyle onderdelen waarbij het om de trucs gaat: ‘halfpipe’, ‘big air’ en ‘slope style’. Bij de parallelreuzeslalom en de snowboardcross gaat het juist om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op een parcours van bochten of andere obstakels. Op aandringen van Bibian Mentel werd snowboarden in 2014 ook paralympisch. Bij de Paralympische Spelen staan op dit moment alleen die snelheidsonderdelen op het programma. In deze video geeft het Internationaal Paralympisch Comité een korte uitleg over deze verschillende onderdelen:

Met een prothese

De Nederlandse snowboarders Chris Vos en Lisa Bunschoten laten zien dat snowboarden ook mogelijk is met bijvoorbeeld een prothese of aanpassing aan het board. Zij gaan met hoge snelheden naar beneden, wat natuurlijk een onwijs lekker gevoel geeft. Leren snowboarden gaat met vallen en opstaan, dat geldt voor iedereen. Voor jou betekent dat je eerst moet bepalen of je met behulp van een aanpassing of hulpmiddel op die plank kunt blijven staan. Lukt dat niet dan zijn er ook nog andere opties.

Zittend snowboarden

Bij skiën bestaat al veel langer de mogelijkheid om dit zittend te doen, maar bij snowboarden is dit dankzij een Nederlandse uitvinding, de Twinrider, ook mogelijk geworden. De Twinrider bestaat uit een normaal snowboard met daarop een frame met een kuipje waar je in kunt zitten. Je knieën en je voeten zitten tegen speciale steunen aan zodat je goed kunt blijven zitten. Daarmee kun je ook sturen, want het frame kan bewegen zodat je ook bochten lekker scherp kunt aansnijden.

Hier zie je dat snowboard in actie:

Met visuele beperking

Zelfs als je een visuele beperking hebt kun je leren snowboarden. Je kunt dat vergelijken met hardlopen met een buddy. Je wordt namelijk goed begeleid iemand met goed zicht en je moet zelf ook goed zichtbaar zijn. Daarom krijg je op de piste een felgekleurd hesje met de tekst 'BLIND' en drie zwarte stippen eronder, dat is het internationale symbool voor een visuele beperking. Je begeleider draagt ook een hesje met daarop de tekst 'GUIDE' en een gevarendriehoek.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om de sneeuw in te gaan? Ga dan naar de pagina over snowboarden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: