Direct door naar content
Uniek Sporten debat 2022: ‘tijd voor actie’ afbeelding nieuwsbericht

Uniek Sporten debat 2022: ‘tijd voor actie’

17 februari 2022

In aanloop naar de lokale verkiezingen organiseerden Fonds Gehandicaptensport en ALLsportsradio het Uniek Sporten Debat 2022. Michiel van Nispen (SP), Inge van Dijk (CDA), Jeanet van der Laan (D66) en Daan de Kort (VVD) gingen in dit radiodebat met elkaar in gesprek over hoe zij denken dat sporten met een beperking in Nederland beter en toegankelijker georganiseerd kan worden.

Het Uniek Sporten debat werd geleid door Frits Barend en Allsportsradio-presentator Robert Denneman. Zij werden bijgestaan door Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, die de politici kritische vragen stelde en extra achtergrondinformatie gaf over de gehandicaptensport in Nederland.

Meer buurtsportcoaches

Hij gaf bij de eerste stelling over de inzet van buurtsportcoaches aan dat er naar verhouding veel meer buurtsportcoaches specifiek op sporten met een beperking zouden moeten komen. “De buurtsportcoach is ook voor Uniek Sporten van groot belang. Zij zorgen dat de database wordt bijgehouden en dat mensen worden gematcht met een sport, maar zij hebben te weinig tijd. Ik denk dat het daarom goed zou zijn om buurtsportcoaches te hebben specifiek met het dossier gehandicaptensport.”

Michiel van Nispen haakte daarop aan: “Ik schrik ervan als ik Nike hoor zeggen dat het niet eens evenredig is: het aantal mensen met een beperking staat niet gelijk aan het aantal buurtsportcoaches dat daarin gespecialiseerd is. Dat is minder, maar het zou meer moeten zijn.”

Loket voor hulpmiddelen

In het debat ging het ook over hulpmiddelen voor sporten met een beperking met de stelling dat daar zo snel mogelijk een landelijk loket voor gerealiseerd moet worden. Jeanet van der Laan benoemde hierbij dat Uniek Sporten met Hulpmiddelen een “geweldige rol vervuld”, maar zij vindt dat ook naar gemeenten en zorgverzekeraars mag worden gekeken. “Ik vind dat gemeenten en zorgverzekeraars in dat gat moeten stappen, ook omdat er vaak wat meer nodig is. Ik denk dat je het zo dicht mogelijk bij de inwoner moet organiseren. Maar op dit moment moeten we ook constateren dat we niet zonder de rol van Uniek Sporten kunnen. De vraag is: hoe krijgen we gemeenten en zorgverzekeraars beter in beweging?”

Meer bekendheid voor sport met beperking

In het debat ging het verder ook nog over meer investeren in sport en bewegen en het nut van een landelijke campagne voor sport met een beperking. Aan het einde van de uitzending werd nog gevraagd aan de deelnemers wat er nu moet gebeuren, zeker met het oog op de lokale verkiezingen. Michiel van Nispen: “De lokale partijen die straks in de gemeenten de coalities gaan vormen moeten ook doordrongen zijn van het belang van sport met een beperking. Ik denk dat niemand daar nog omheen kan en daar dragen we allemaal aan bij om daar bekendheid aan te geven.”

Tien punten plan

Vanuit zijn landelijke rol wees hij ook op het plan wat hij samen met andere partijen heeft opgesteld om sport met een beperking in 2030 vanzelfsprekend te maken. “Als wij er niet in slagen om de tien voorstellen uit dat plan het komende jaar te realiseren, dan denk ik: waar zijn we dan mee bezig? Die toezegging kan ik alvast doen dat ik daar alles aan zal doen.” De anderen sloten zich daarbij aan en gaven ook aan dat het tijd voor actie is.

Luister de volledige uitzending van het sportdebat terug bij Allsportsradio.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: