Direct door naar content
Vicki Brownhuis: een warme huiskamer voor ontmoeting,  ontspanning en ondersteuning afbeelding nieuwsbericht

Vicki Brownhuis: een warme huiskamer voor ontmoeting, ontspanning en ondersteuning

22 september 2022

De impact op je leven is groot wanneer je direct of indirect met kanker te maken krijgt. Daarom is naast de formele medische zorg en behandeling ook de informele zorg en ondersteuning heel belangrijk voor het welzijn van mensen, naasten en nabestaanden. Het Vicki Brownhuis in ’s-Hertogenbosch helpt haar gasten al dertig jaar balans te vinden in een leven met en na kanker.

Door Marjolijn van Spaandonk

Het gemis aan psychosociale ondersteuning als naaste en nabestaande van twee aan kanker overleden echtgenoten is voor Yvonne Saatrube de aanleiding tot de oprichting van het eerste centrum voor leven met en na kanker in Nederland: het Vicki Brownhuis in ‘s-Hertogenbosch. Geïnspireerd en vernoemd naar de in 1991 aan kanker overleden, en altijd positief ingestelde, Britse zangeres Vicki Brown. Het initiatief wordt na de opening in 1992 landelijk opgepakt met tachtig andere centra als mooi resultaat.

Huiskamer

Jaarlijks worden er zo’n zevenhonderd gasten meermaals warm ontvangen in de knusse huiskamer van het Vicki Brownhuis. Een plaats waar er ongedwongen, zonder tijd- of regeldruk een luisterend oor geboden wordt aan alle volwassen en kinderen die direct of indirect te maken krijgen met kanker. “Soms praten gasten liever niet terwijl anderen graag hun hart luchten”, vertelt Jacqueline Crooijmans, directeur van het Vicki Brownhuis. “In een veilige omgeving vinden zij herkenning, bijvoorbeeld in individuele gesprekken of met lotgenoten. We bieden geen therapie maar wel ruimte voor ontspanning, ontmoeten en ondersteuning.” Voor de invulling van de juiste psychosociale ondersteuning wordt intensief samengewerkt met patiëntenverenigingen en worden er diverse ontspanningsactiviteiten aangeboden. Veel professionals zetten zich hiervoor vrijwillig in, bijvoorbeeld als yogadocent, masseur, dirigent voor het koor of als ademhalingscoach.

Impact

Gevoelloze vingertoppen, vermoeidheid, een verminderd geheugen en concentratie; de impact van kanker op het leven is vaak groot en onomkeerbaar. Het leidt tot onzekerheid, angst, boosheid en verdriet en in de (werk)omgeving vaak tot onbegrip, zeker als iemand beter is verklaard. “Dat maakt de drempel om het Vicki Brownhuis binnen te stappen, waar je je van je meest kwetsbare kant laat zien, hoger. Toch krijgt één op de drie mensen direct of indirect met kanker te maken. De ambitie is dan ook om meer mensen te bereiken om ondersteuning te bieden. Onze missie is begrip creëren voor mensen die met kanker te maken hebben, ook nabestaanden. Daarnaast informeren we bedrijven over de impact van kanker in een mensenleven en geven handvatten om hiermee om te gaan.”

Positieve gezondheid

De mallemolen van medische behandeltrajecten overheersen de strijd tegen kanker. De psychosociale ondersteuning wordt daar lange tijd niet als een wezenlijk onderdeel van gezien. “Nu is niet alleen de fysieke medische gesteldheid bepalend voor iemands welzijn. Wereldwijd wordt de visie van de positieve gezondheid omarmt, die niet de ziekte maar de levensgebieden van mensen centraal stelt. “Er wordt meer gekeken naar het mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, zingeving en het dagelijks functioneren. De focus leggen op wat nog wel kan in plaats van wat niet en zelf de regie nemen”, legt Jacqueline uit. “Meer verbinding tussen de professionele zorg en de informele zorg, zoals het Vicki Brownhuis, is zeer wenselijk. Onze meerwaarde ligt in de ondersteuning in de levensaspecten waarvoor er in de formele zorg geen tijd en ruimte is.”

Beweegaanbod

Een speerpunt in het leggen van verbindingen ligt, naast de professionele zorg en patiëntverenigingen, ook op sportverenigingen. “Bewegen is voor veel mensen een vorm van ontspanning. We breiden het sportaanbod dan ook graag uit en zoeken daarin actief de samenwerking op.” Op dit moment zijn er gesprekken met een zwemvereniging en atletiekvereniging Prins Hendrik om te onderzoeken of een passende sport zoals zwemmen en Nordic Walking aan het aanbod toegevoegd kunnen worden. “Alle ideeën zijn welkom. Belangrijk is dat de trainer oncologische kennis heeft.”

Het Vicki Brownhuis wordt in haar voortbestaan gedragen door de inzet van 90 vrijwilligers, de steun van sponsoren, subsidies en donaties. Jaarlijks worden er verschillende acties georganiseerd, zoals een spinningmarathon en de Koffie Break, om geld in te zamelen. “We zijn altijd op zoek naar partners die ons financieel, met hand en spandiensten of het organiseren van geldinzamelingsacties willen ondersteunen. Alleen zo kunnen we nog meer mensen bereiken om hen te helpen een balans te vinden in een leven met en na kanker.”

Heb jij direct of indirect te maken met kanker, zie jij mogelijkheden om het passend sportaanbod uit te breiden of wil je je graag aanmelden als vrijwilliger? Loop dan gerust eens binnen bij het Vicki Brownhuis aan de Aartshertogenlaan 469 of neem contact op via www.vickibrownhuis.nl.

*Foto v.l.n.r.: Jacqueline Cooijmans, Geert Glaudemans, Mariëlle Dorland, Marie-Jose Taal en Miny van Liempt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: