Direct door naar content
Deze mouw vertaalt emoties voor mensen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Deze mouw vertaalt emoties voor mensen met een visuele beperking

19 juli 2023

Gezichtsuitdrukkingen zijn een belangrijk onderdeel van onze communicatie. Als je blind of slechtziend bent kun je deze non-verbale communicatie in een gesprek niet meekrijgen. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben daar nu iets bijzonders op bedacht: een mouw die met technologie de emoties van een gesprekspartner kan vertalen naar trillingen.

Bij non-verbale communicatie moet je denken aan glimlachen, een instemmend knikje of gefronste wenkbrauwen als iemand het ergens mee oneens is. Mensen met een visuele beperking hebben moeite om dat soort uitdrukkingen mee te krijgen, want als je op gehoor of tast moet afgaan dan mis je die informatie.

Emoties ‘zien’

Het studententeam HART van de TU/e vond dit interessant om verder uit te zoeken. “Als je met iemand praat zie je ook de expressies op iemands gezicht, en die zijn belangrijk om mee te krijgen. Met deze mouw kunnen mensen met een visuele beperking toch emoties en expressies 'zien'”, zegt Ivy van Dongen van HART.

Van knikje naar trilling

De mouw waar zij het over heeft zit vol technologie en AI (kunstmatige intelligentie), legt ze uit aan Studio 040. “Als ik slechter zou zien dan kan ik bijvoorbeeld met een camera in mijn borstzak de expressies opnemen. Dat kunnen we met ons AI-programma omzetten naar trillingen in de mouw.” Als voorbeeld geeft ze een knikje. Dat kan in vibratie over de ‘sleeve’ in een rechte lijn worden aangegeven. “Dan weet je: er wordt nu geknikt. Zo krijg je dan toch dat stukje van het gesprek mee.”

Wedstrijd voor uitvinders

Het studententeam HART deed met hun mouw mee aan een wedstrijd voor uitvinders van de TU/e. Ze hadden het prototype ‘SIXTH’ genoemd als verwijzing naar het zesde zintuig wat de mouw kan zijn voor mensen met een visuele beperking. HART won met dat idee uiteindelijk in de categorie ‘mensen’ en kreeg zo een mooi bedrag om hun uitvinding verder te ontwikkelen. “We willen eerst dat het goed werkt, daarna gaan we het ook testen met de doelgroep.”

Bron: Studio 040

Foto: Facebook Team HART

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: