Direct door naar content
Sport als onderdeel van maatschappelijke ondersteuning  afbeelding nieuwsbericht

Sport als onderdeel van maatschappelijke ondersteuning

18 september 2023

Wat als je vastloopt in je thuissituatie en hulp nodig hebt? Mensen die moeite hebben om zelfstandig te leven, hebben op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning recht op hulp. Als WMO consulent helpt Lonneke Leenaars in de gemeente ’s-Hertogenbosch cliënten op weg met de juiste ondersteuning. “Sporten is daarin een onderschat maar belangrijk element; het is goed voor je sociaal netwerk, gezondheid én zelfbeeld. Mensen worden en voelen zich weer onderdeel van de samenleving.”

Door Marjolijn van Spaandonk

Lonneke stelt in een kortdurend begeleidingstraject de ondersteuning vast die mensen nodig hebben. Bij het bepalen van de exacte hulpvraag wordt er vooral in oplossingen gedacht; wat heb je nodig, wat kun je zelf of vanuit het netwerk. Waar nodig worden er contacten gelegd met instanties die in ondersteuning kunnen voorzien, zoals hulp in de huishouding, mantelzorg of een buurtsportcoach. Sport kan een grote rol spelen in de opvolging van een hulpvraag, merkt Lonneke. “Soms zitten mensen hele dagen thuis. Aan sporten wordt niet altijd gedacht, of als onmogelijk gezien door bijvoorbeeld oudere mensen of mensen met NAH. Toch er zijn zoveel mogelijkheden. Bovendien is sporten niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je sociaal netwerk en zelfbeeld. Als ik hoor dat mensen een sportmaatje gevonden hebben, doet me dat zo goed!”

Passende sport
Grenzen verleggen om verandering teweeg te brengen, is soms lastig. “Er zijn altijd mogelijkheden voor laagdrempelig of aangepast sporten. Maar vaak leggen mensen de lat veel te hoog en worden daar onzeker van. Ik probeer altijd eerst de vinger te leggen op wat hen precies tegenhoudt. Soms moet je mensen eerst letterlijk over de drempel van het huis halen, om zo toe te werken naar de volgende stap. Zo helpen we de drempel steeds verder te verlagen.”
Het vinden van een geschikte sport was voorheen niet altijd eenvoudig, zowel voor een client als voor Lonneke. Nu schakelt Lonneke de buurtsportcoach in om de client op weg te helpen. “Met Uniek Sporten is nu veel meer zicht op de mogelijkheden. Ik merk in sommige trajecten, zoal bijvoorbeeld jongeren met gedragsproblematiek, dat je nu echt vindt wat specifiek bij die client past. Als we daarin een goede match vinden, kan ik daar echt euforisch van worden.”

Perfecte match
Voor een scootmobiel afhankelijke dame met NAH en borderline problematiek zocht Lonneke naar ondersteuning op diverse gebieden. Ondanks haar beperking wilde de vereenzaamde dame graag weer in beweging komen, maar was bang voor eventuele problemen door haar gedrag, waar ze zich bewust van is. “Tijdens onze gesprekken vertelde ze weleens over het zeilen dat ze vroeger zo graag deed. Ze leefde helemaal op bij de herinnering. Uiteindelijk heeft de beweegcoach haar in contact gebracht met de zeilvereniging in ’s-Hertogenbosch. Een stap die ze zelf niet had bedacht, maar erg blij mee is.”

Soms willen mensen wel in beweging komen, maar belanden in een spiraal van wel willen maar niet weten hoe. Zo schoot Lonneke een ouder echtpaar te hulp, waarvan de rolstoel gebonden dame geheugenproblematiek en veel lichamelijke klachten had. Haar man dreigde overbelast te raken en het sociale netwerk was klein. “De dame wilde graag wat aan beweging gaan doen. Met inzet van een vrijwilliger van Farent is er voor mevrouw een passende sport gevonden (stoelyoga) en voor meneer mantelzorgondersteuning.”

Lonneke is altijd op zoek naar de juiste verbindingen. “Zo zag ik in twee casussen zoveel overeenkomsten dat ik de begeleiders heb geïnformeerd. De twee dames hebben dezelfde afkomst, moeite met aarden en zwemmen graag. Nu gaan ze samen zwemmen en bij elkaar op koffie. Een perfecte match!”

Metafoor
Van kinds af aan heeft Lonneke veel gesport en was het haar uitlaatklep. “Yoga, golfen, mountainbiken: Sporten doet me veel goed. Met golfen ben ik lekker buiten in de natuur en onder de mensen. Soms sta ik al om 7.00 uur op de baan, als de wereld ontwaakt. Een rustige start om vol energie de dag in te gaan. Het mooie aan golf is; als een slag niet lukt, kan ik nog een keer slaan. En zo is het ook met het leven: Dealen met de obstakels die je tegenkomt en de kansen die je krijgt.”

Als inwoner van ’s-Hertogenbosch kunt u terecht bij Koo met vragen over uw dagelijkse leven. Hebt u vragen of zorgen waar u niet direct een antwoord op hebt? De medewerkers van Koo zoeken samen met u naar een oplossing. Ze geven informatie en advies. Als het nodig is, dan melden ze u aan bij de gemeente of het buurtteam voor hulp. Bij Koo werken beroepskrachten en vrijwilligers van Farent, MEE, GGD en de gemeente ’s-Hertogenbosch samen.Bel naar (073) 206 88 88
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur - 17.00 uur

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: