Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je op zoek bent naar een leuke sport dan zul je snel merken dat er veel valt te kiezen. Ook met een beperking is zoveel mogelijk! Om je te helpen bij je sportkeuze lichten we regelmatig sporten uit. Deze week: zwemmen.
In de sportzoeker vind je het complete aanbod van sporten die je met een beperking of chronische aandoening kunt doen. Dat zijn nu 135 verschillende sporten, van atletiek tot zwemmen. Die laatste sport is onder sporters met een beperking erg populair. Zwemmen komt vaker terug in lijstjes van veel beoefende sporten en hier op Uniek Sporten wordt ook vaak gezocht naar deze sport. Dat is ook niet zo gek, want zwemmen kan je met vrijwel elke beperking of aandoening doen.
Zwemmen is een laagdrempelige sport: je kunt zo zelf baantjes gaan zwemmen in een zwembad. Je zal dan snel het grote voordeel van bewegen in het water ervaren: gewichtloosheid. Dat geeft een heerlijk vrij gevoel en zorgt dat je even je lichamelijke beperking niet hoeft te voelen. Als je chronische pijnklachten hebt dan kan zwemmen daarom ook heel erg fijn zijn. En doordat je bij zwemmen vrijwel al je spieren gebruikt werk je ongemerkt ook het versterken van je spieren. Zwemmen is daarnaast ook hele geschikte activiteit om conditie op te bouwen.
Om die reden wordt zwemmen in revalidatiecenta vaak al als een van de eerste sporten aangeboden om je sterker te maken na bijvoorbeeld een amputatie. Na een beenamputatie kan in het revalidatieproces helpen bij het versterken van de spieren die je nodig hebt bij het opnieuw leren lopen met een prothese. De meeste beenprotheses zijn niet geschikt om mee te zwemmen, die laat je dus op de kant staan. Als je een dwarslaesie hebt is zwemmen trouwens ook goed mogelijk, daarbij geldt zeker dat het water je een bevrijdend gevoel kan geven.
Paralympisch zwemster Lisette Bruins laat zien dat zwemmen ook kan als je een visuele beperking hebt. Daar zijn allerlei trucs voor zoals iemand die je met een hengel waarschuwt voor de kant. In dit artikel lees je meer over zwemmen met een visuele beperking werkt.
Zwemmen kun je recreatief doen als even een uurtje zwemmen, maar als je een echte waterrat bent dan kan wedstrijdzwemmen ook leuk zijn. Jesse de Bruines (18) is daar een goed voorbeeld van: hij heeft CP en doet al ruim negen jaar aan zwemmen. “Ik heb eerst zoals iedereen mijn zwemdiploma’s A, B en C gehaald en op aanraden van mijn zwemjuf ben ik op wedstrijdzwemmen gegaan. Eerst met een proefles en dat vond ik zo leuk dat ik daar mee door ben gegaan”, vertelt hij bij Omroep Flevoland.
Het begin bij zijn club Batavia Swim vond hij moeilijk, maar dat veranderde toen hij een paralympische code had aangevraagd en hij in zijn klasse wedstrijden ging zwemmen. Ondertussen is hij al drie keer Nederlands kampioen geworden. “Op deze manier kom je erachter dat je veel meer kan dan jezelf denkt. Dat er veel meer in zit. Je maakt een omweg, je doet er altijd langer over dan een sporter zonder beperking. Maar het is het zeker waard.”
Die boodschap probeert Jesse ook op jonge zwemmers over te brengen, want hij is ook als trainer actief bij zijn club. Zo heeft hij Gwyneth van der Spek (12) ook al op weg geholpen bij de keuring voor het para-zwemmen. En dat heeft haar in haar eerste jaar als wedstrijdzwemmer gelijk al twee nieuwe Nederlandse para-records opgeleverd op de 200 en 50 meter schoolslag!
Wil jij ook beginnen met zwemmen? Kijk dan op de pagina over zwemmen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.