Direct door naar content
Wim kan weer op de fiets naar het bloemencorso: "Een stuk vrijheid terug" afbeelding nieuwsbericht

Wim kan weer op de fiets naar het bloemencorso: "Een stuk vrijheid terug"

29 februari 2024

Wim van Gorp (67) haalt met trots zijn nieuwe fiets uit zijn schuur in Eindhoven. Met de hulp van beweegcoach Meggy van Soest kan hij na jarenlang stilzitten eindelijk weer op pad. “Als straks het bloemencorso-seizoen weer begint, ga ik een paar keer per week op de fiets naar Valkenswaard. Daar kijk ik nu al naar uit!”

Omdat de knieën van Wim zijn versleten, moest hij in 2011 worden geopereerd. “Nadat ik zeven dagen in het ziekenhuis had gelegen mocht ik naar huis. Na een week thuis werd mijn been binnen de kortste keren heel dik”, vertelt Wim. Het blijkt dat er een bacteriële infectie in zijn been zit. “De arts die de spoedoperatie van de eerste infectie uitvoerde was nog bang voor een amputatie. De infectie kwam nog twee keer terug en ik kreeg te horen dat als het nogmaals terug zou komen ze geen andere mogelijkheid zagen als de knie vast te zetten.”

Veel inleveren
Wim krijgt een nieuwe arts. “En dat was dokter Van Kempen. Die heeft al het aangetaste materiaal uit mijn been gehaald en vervolgens werd mijn knie extern gefixeerd.” De Eindhovenaar moet vijf maanden herstellen in een verzorgingstehuis alvorens hij een nieuwe knie krijgt en hij kan starten met revalideren. Later wordt ook de andere knie van Wim succesvol geopereerd. “In die periode heb ik veel ingeleverd. Natuurlijk conditioneel, maar ook op andere vlakken. Werken werd een uitdaging en een re-integratietraject leverde niks op. Dan word je wereld wel een stuk kleiner.”

Uiteindelijk gaat Wim via Springplank040, een maatschappelijke organisatie in Eindhoven, weer aan de slag. “Ik kwam op gesprek bij een bedrijf en mocht gelijk beginnen op de afdeling personeelsadministratie. Na drie maanden kreeg ik daar al een jaarcontract”, vertelt Wim. Hij werkt er uiteindelijk nog een aantal jaar en ging vervolgens vervroegd met pensioen.

Niet meer fietsen
Waar Wim voor zijn operaties vaak te vinden was op zijn racefiets of hybridefiets, lukt dat hem daarna niet meer. “Ik durfde niet meer op een tweewieler te stappen met mijn knieën.” Lange afstanden lopen is voor Wim lastig en dus krijgt hij in die tijd ook een scootmobiel via de WMO. “Maar ik wilde ook graag weer zelf fietsen. Ik mocht wel een driewieler aanvragen, maar dan moest ik mijn scootmobiel weer inleveren. Bij de WMO zagen ze het allebei als een vervoersmiddel. Dat stak mij wel, omdat je de fiets ook gebruikt voor conditieopbouw en bewegen.” Wim is het er niet mee eens, maar laat het rusten.

Tot het na een jaar of zeven weer begon te kriebelen. “Ik miste de vrijheid van het naar buiten gaan en op de fiets stappen.” Dus doet Wim samen met zijn generalist van WIJeindhoven opnieuw een aanvraag. “En het antwoord was dat ik er maar eens eentje moest gaan uitproberen bij een ergotherapeut.” Wim probeert een model, krijgt positieve feedback van de ergotherapeut, maar ziet zijn aanvraag alsnog worden afgewezen. Teleurgesteld blijft hij achter.

Advertentie op YouTube
Als Wim YouTube aan het afstruinen is, krijgt hij ineens een advertentie van Uniek Sporten Brabant te zien. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar besloot om contact op te nemen met de beweegcoach om te kijken wat de mogelijkheden waren voor mij.” En die beweegcoach is Meggy van Soest. “Ik denk dat ik de eerste keer gelijk 40 minuten met Wim aan de telefoon heb gezeten”, vertelt zij. “Ik merkte dat er frustratie zat bij hem omdat hij al een lange weg had bewandeld zonder succes..”

Meggy neemt Wim bij de hand en samen doen ze bij het landelijke loket van Uniek Sporten een aanvraag voor een hulpmiddel. “Hoewel die aanvraag werd goedgekeurd, was de pot met geld die beschikbaar was gesteld vanuit de overheid in eerste instantie op. Dat zorgde even voor meer frustratie, maar Wim kwam wel bovenaan de wachtlijst te staan voor wanneer er meer budget beschikbaar zou komen.” Meggy blijft volhardend informeren en houdt Wim voortdurend op de hoogte van het proces. “Dat was voor mij heel prettig”, zegt Wim. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een nummertje was voor Meggy of dat ze mij was vergeten.”

Yes-moment!
In november 2023, een klein jaar nadat Wim en Meggy voor het eerst contact hebben, krijgt Wim het verlossende bericht: hij mag de driewieler aanschaffen. “Ik betaalde mijn eigen bijdrage van €250 en de rest is door Uniek Sporten bijgelegd. Ik was enorm blij dat het na zoveel jaar toch was gelukt.” Ook Meggy is door het dolle. “Toen Wim mij belde was dat echt een ‘yes-moment’. Het verhaal van Wim is een mooi voorbeeld van wat ik met mijn werk en Uniek Sporten Brabant kan bereiken. Het gaat niet alleen om aantallen, maar om impact maken op persoonlijke levens.”

Wim heeft zijn eerste ritjes op de fiets al gemaakt. “En binnenkort begint het bloemencorso-seizoen in Valkenswaard.” Hij is al tientallen jaren betrokken bij het evenement. “Ik kijk er nu al naar uit om een paar keer per week op de fiets te stappen en richting de bouwlocatie te gaan. Dankzij de inzet van Meggy, WIJeindhoven en mijn nieuwe fiets heb ik weer een stukje vrijheid terug. Dat is ontzettend fijn.”

Neem contact op
Meggy heeft nog een advies voor iedereen die zelf ook een vraagstuk heeft of sporten of bewegen met een beperking. “Neem gewoon eens contact op via Uniek Sporten Brabant met de beweegcoach bij jou in de buurt”, legt ze uit. “We willen iedereen die een hulpvraag heeft ontzettend graag helpen. Een kant-en-klaar antwoord kan ik niet beloven, maar wel dat we naar je luisteren en het voor je gaan uitzoeken!”

Wil jij in contact komen met de Uniek Sporten Brabant Beweegcoach uit jouw gemeente? Neem dan een kijkje op deze pagina en stel je vraag! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: