Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De Sportzoeker van Uniek Sporten is met meer dan 175 sporten en 4350 clubs het meest complete overzicht van sport- en beweegactiviteiten met een beperking. Die lijst wordt ook steeds aangevuld met nieuwe sporten. De sport van deze week is een hele mooie toevoeging: rolstoelsoftbal!
► Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.
Rolstoelsoftbal wordt in de Verenigde Staten al ruim veertig jaar gespeeld. Honk- en softbal zijn natuurlijk ook echte Amerikaanse sporten. Veel grote clubs in de profcompetitie MLB ondersteunen daar al rolstoelsoftbalteams. Samen met Japanse Teams strijden zij elk jaar om de befaamde World Series. In Nederland is deze sport nog niet zo groot, maar daar wordt hard aan gewerkt door honk-en softbalbond KNBSB en de club Sparks Haarlem.
Het was Frank Hooning die als groot honkballiefhebber het rolstoelsoftbal in Nederland introduceerde. Door een auto-immuunaanval in 2013 kreeg hij uitval van onder andere zijn benen, wat hem in sommige periodes afhankelijk maakte van een rolstoel. In het revalidatiecentrum ontdekte hij dat zijn geliefde sport prima vanuit een rolstoel is te doen. Sparks Haarlem hielp hem daarna bij het opstarten met trainingen in rolstoelsoftbal op de club.
Eigenlijk is rolstoelsoftbal niet heel veel anders dan regulier honkbal of softbal, legde Frank in een eerder interview uit. “Je hebt alleen wat grotere honken en de ballen zijn wat groter, voor de rest is het spelletje eigenlijk hetzelfde als elke andere vorm van honk- en softbal.” De ondergrond is wel duidelijk anders. In het honkbal wordt op gravel gespeeld, maar dat is met een rolstoel niet echt een succes weet Frank. “Wij hebben het een keer geprobeerd op gravel tijdens een demonstratie bij de Honkbalweek Haarlem. Dat was hilarisch om te zien, maar lekker spelen was het niet”, zegt hij lachend.
Voor rolstoelsoftbal heb je een groot veld van 48 bij 48 meter nodig, bijvoorbeeld een grote parkeerplaats. Daarom wordt vaak in grote indoor sporthallen gespeeld.
Een andere aanpassing is de 'slow pitch' regel, dit betekent dat de pitcher de bal met een hoge boog moet aangooien op de persoon aan slag. Hierdoor worden er vaker ballen het veld in geslagen en behoudt het spel zijn dynamische karakter.
Vorig jaar was een bijzonder moment voor Frank, want hij kreeg een uitnodiging voor de World Series. Die kans pakte hij met beiden handen aan. “Rolstoelsoftbal is in Nederland nog steeds een kleine sport, maar in Amerika, Japan en nog een aantal landen al wel heel groot en wil ik graag zien en ervaren hoe ze in Amerika trainen en spelen zodat ik deze kennis over kan brengen aan de mensen in Nederland en de sport te doen groeien.”
Ben jij benieuwd naar deze sport? Frank verzorgt met Sparks Haarlem regelmatig demonstratiewedstrijden, waar je een goede indruk krijgt van deze teamsport. Wil je meer weten ga naar de pagina over rolstoelsoftbal of direct naar Sparks Haarlem.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.