Direct door naar content
Vraag het Uniek Sporten: kan ik naar een festival in een rolstoel? afbeelding nieuwsbericht

Vraag het Uniek Sporten: kan ik naar een festival in een rolstoel?

13 juli 2024

Het leven met een beperking kan veel vragen oproepen. Zeker als je wil gaan sporten of andere leuke dingen wil gaan doen, kun je je afvragen hoe je dat moet aanpakken. In de rubriek ‘Vraag het Uniek Sporten’ delen we de vragen die bij ons binnekomen. Deze keer een speciale voor de festivalzomer: hoe kan ik naar een festival in een rolstoel?

Als je in een rolstoel zit, kun je ook gewoon naar een van de vele festivals in Nederland of Europa. Waar de voorbereiding voor iemand zonder beperking vooral zal zitten in het vinden van een tentje en het uitpluizen van het blokkenschema met alle podia, ligt dat voor jou net wat anders. Want zijn er wel toiletten voor jou? En is er een plek bij het podium waar je met je rolstoel niet in de modder zakt? En waar slaap je?

Begeleider mee en rolstoeltribunes

Gelukkig geven steeds meer festivals op hun website al antwoord op al deze vragen en hebben ze hier ook al goed over nagedacht. Zo kun je bij veel festivals ook een speciaal ticket voor een begeleider aanvragen. Dan heb je altijd iemand in de buurt die jou kan assisteren. En samen heb je natuurlijk ook een veel gezelligere festivalbeleving. Voor overnachting kun je een hotel in de buurt zoeken, maar soms heb je ook speciaal ingerichte campings voor festivalbezoekers met een beperking. Het belangrijkste is natuurlijk: een goede plek bij je favoriete band of act. Daar zijn speciale rolstoeltribunes voor ingericht, waar jij makkelijk oprijdt en waar je goed zicht hebt op het podium.

Toegankelijke festivals

HandicapNL zorgt met het programma ‘Toegankelijke festivals’ dat een festivalbezoek voor jou net zo normaal wordt als ieder ander. Zij helpen organisaties om het festivalterrein toegankelijker te maken en extra faciliteiten te creëren om de festivalbeleving voor jou ook helemaal top te maken. Dat kon je al merken op de festivals Amsterdam Open Air, Concert at Sea en Awakenings. Op de agenda staan nog: Milkshake Festival, STRAF_WERK, en de Formule 1 Heineken Grand Prix van Zandvoort.

Extra facciliteiten

Wat kun je bij deze evenementen verwachten? Allereerst natuurlijk een aantal basisfaciliteiten als goed begaanbaar terrein: met vlonders, kabelgoten, ramps en verharde paden kun je ook met een rolstoel overal komen. Verder is natuurlijk gedacht aan rolstoeltoiletten en kun je ook extra’s verwachten zoals een prikkelarme ruimte, een aangepaste camping (Grand Prix Zandvoort )en verpleegkundige hulp. 

Stel ook je vraag

Heb jij ook een vraag over sporten met een beperking? Of het nu voor jezelf is, voor een ander of voor je club: stel je vraag aan Uniek Sporten door een mail te sturen naar info@unieksporten.nl

Lees meer over deze toegankelijke festivals bij HandicapNL. In dit artikel kun je meer te weten komen over de speciale camping tijdens de Grand Prix van Zandvoort. 

Foto: HandicapNL

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: