Direct door naar content
Bijzondere deelnemers bij de Nijmeegse 4Daagse afbeelding nieuwsbericht

Bijzondere deelnemers bij de Nijmeegse 4Daagse

15 juli 2024

Morgen start in Nijmegen de 106e editie van de 4Daagse. Tijdens dit evenement wandelen meer dan 45.000 deelnemers uit meer dan 70 landen vier dagen 30, 40, of 50 kilometer in de omgeving van Nijmegen. Tussen de duizenden deelnemers zitten ook wandelelaars met een beperking of chronische aandoening die voor dat felbegeerde 4daagsekruisje op de Via Gladiola gaan.

De Nijmeegse 4Daagse is een evenement vol bijzondere verhalen. Frank, Sander en Barry zijn daar goede voorbeelden van. Zij laten zien dat je ook met een beperking of chronische aandoening kunt wandelen.

Frank wandelt met ALS

Frank (62) uit Breda loopt dit jaar voor de tiende keer mee, maar dit jaar is het anders voor hem. Vorig jaar kreeg hij namelijk de diagnose ALS. Omdat hij nauwelijks meer kan praten of eten, loopt hij met een voedingspomp met sondevoeding. Frank is zeer gemotiveerd om ook deze tiende keer de finish te halen en vindt steeds allerlei oplossingen voor al zijn beperkingen en ongemakken, zo vertelt zijn vrouw. “Behalve een spraak- en slikprobleem spelen er nog veel meer dingen die het leven bemoeilijken. Toch kijkt hij naar alles wat nog wél kan en ziet zijn sondevoeding met pomp zelfs als een grote pre. Hoe positief wil je zijn?!”

Frank loopt de 4Daagse niet alleen: hij heeft met drie vrienden een team gevormd, genaamd Forever Strong, waarmee ze geld ophalen voor Stichting ALS.

Sander loopt weer na zware rugoperatie

Sander (26) moest in 2016 een zware rugoperatie ondergaan, waardoor hij daarna ook geen stap meer kon zetten. Met tumoren in zijn hele lichaam en door zijn chronische ziekte NF2 (neurofibromatose type 2), leek het onwaarschijnlijk dat hij samen met zijn vader en broer voor de derde keer de 4Daagse gaat lopen. Toch bewijst Sander het tegendeel: “De artsen wisten na de operatie niet of ik mijn benen nog zou kunnen bewegen. Gelukkig is dat wel goed gekomen. Ik ben gaan lopen van 100 meter thuis, naar nu voor de derde keer de 50 kilometer.”

Barry wandelt met COPD

Barry (50) wil deze 4Daagse bewijzen dat je ook met COPD GOLD fase 3 (een ernstige vorm van deze longaandoening) deze uitdagende wandeltocht kunt uitlopen. Barry is vastbesloten bij dat doel, ook al is zijn conditie sterk verslechterd. De afgelopen jaren zijn voor hem zwaar geweest. Zijn ademhalingsproblemen werden ontdekt in coronatijd, waarin hij goed ziek werd. Omdat hij maar bleef hoesten volgden er onderzoeken en kwamen de dokters tot de conclusie dat Barry nog maar 49% longcapaciteit had: ‘‘Ineens stond mijn leven op z’n kop”, zegt hij. Tijdens zijn revalidatieproces bleef hij de artsen versteld doen staan en besloot Barry zijn grens te verleggen en zich in te schrijven voor de 4Daagse. Hoewel het trainen hem veel energie kostte, blijft Barry positief. Aan zijn eigen missie heeft hij nog een goed doel gekoppeld: Het Longfonds.

Bron: Organisatie Nijmeegse 4Daagse 

Foto: Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: