Direct door naar content
5 boekentips bij de paralympische sportzomer afbeelding nieuwsbericht

5 boekentips bij de paralympische sportzomer

18 juli 2024

De sportzomer is in volle gang. Tussen het kijken naar de Tour de France, de Olympische Spelen en natuurlijk de Paralympische Spelen heb je vast ook nog tijd om in een goed (sport)boek te duiken. Zeker als je op vakantie gaat, heb je hier wat meer tijd voor. Wij geven je daarom hieronder vijf interessante boeken over sporten en leven met een beperking.

1. Paralympisch boek: Van Rome 1960 naar Tokio 2020

Wil je alles weten over de Paralympische Spelen? Dan is het boek Van Rome 1960 naar Tokio 2020 een absolute mustread voor jou. In dit boek is maar liefst 60 jaar geschiedenis van Nederland op de Paralympische Spelen voor het eerst verzameld tot een compleet naslagwerk. Het boek telt maar liefst 544 pagina’s en staat vol foto’s, statistieken, verhalen en interviews met paralympische sporters van toen en nu. Het is dus je ideale voorbereiding op Parijs 2024!

2. The Great Marc Evers – Ivo van Woerden

Een van de namen die in bovenstaand boek terug kan vinden is zwemmer Marc Evers. Over hem verscheen eerder ook het boek The Great Marc Evers, geschreven door Ivo van Woerden. In dit boek lees je het ontroerende en inspirerende verhaal van zwemmer Marc Evers, die autistisch is en een verstandelijke beperking heeft. Twee artsen stelden vast dat hij nooit zou kunnen praten, maar 18 jaar later stond hij toch op de Paralympische Spelen van Londen: hij praat, loopt, fietst en blijkt vooral keihard te kunnen zwemmen. Dat is nu ook te zien aan zijn prijzenkast met 2 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen paralympische medailles! Nu hij in Parijs op gaat voor zijn vierde Spelen is dit een goed moment om zijn weg naar zijn eerste Paralympics te lezen. Of te luisteren, want het boek is ook als luisterboek verkrijgbaar.

3. Lucas at the Paralympics – Igor Pohl

Voor wie samen met kinderen kennis wil maken met de Paralympische Spelen is dit Engelstalige kinderboek een aanrader. In Lucas at the Paralympics wordt de leeuw Lucas door zijn vriend Eddy de lynx meegenomen naar de Paralympische Spelen. Ze staan samen te juichen voor allerlei atleten met een beperking in verschillende sporten die je bij de Spelen kunt zien: atletiek, zwemmen, boccia en zitvolleyball. In het kleurrijk geïllustreerde boek wordt ook achtergrondinformatie gegeven over parasport. Zo leer je bijvoorbeeld meer over regels in de verschillende disciplines. Het boek is in het Engels, maar misschien volgt er nog eens een Nederlandstalige versie… In het filmpje hieronder leest iemand het boek alvast voor.

4. ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’ - Eva Eikhout

Het boek van Eva Eikhout hoort zeker ook in dit lijstje. Eva is presentator, columnist, motivational speaker en natuurlijk ambassadeur van Uniek Sporten. Haar boek gaat over daten, feestjes, tv-optredens, sporten, verhuizen, verliefd worden en heeft de veelzeggende titel ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’. Die titel kwam eigenlijk spontaan bij de eerste gesprekken over het boekplan, want ze had al vrij snel duidelijk dat het vooral niet over haar beperking moest gaan. “Ik vind het een mooie titel. Wat ik ermee wil zeggen is dat het gaat over een meisje of vrouw die zin heeft in het leven, zich door niets laat tegenhouden en er wat moois van maakt”, zei ze in een interview met Uniek Sporten. In dat gesprek vertelde zij ook dat ze zich sterker en mooier voelt door het sporten.

5. Geen golf te hoog – Willem Hooft

In 2016 liep Willem Hooft als gevolg van een ernstig motorongeluk een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. Zijn langgekoesterde droom om in Zuid-Afrika te surfen bleef staan en daarom begon hij al tijdens zijn revalidatie een zoektocht naar mogelijkheden om met verlamde benen te gaan kitesurfen. In zijn boek vertelt hij over de lange weg die hij aflegde, waardoor hij nu zelfs tot de wereldtop in het kitesurfen behoort. Zijn boek is daarmee vooral een grote levensles: stop nooit met dromen. In de ONBEPERKT-podcast vertelde Willem in gesprek met Eva Eikhout en Marcel Maijer ook uitgebreid over zijn inspirerende levensverhaal.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: