Direct door naar content
Vakantietip: zien, ruiken en voelen in het Van Abbemuseum afbeelding nieuwsbericht

Vakantietip: zien, ruiken en voelen in het Van Abbemuseum

17 augustus 2024

Zoek je nog een leuk dagje uit voor deze zomervakantie en wil je een keer iets anders? Dan is het Van Abbemuseum in Eindhoven een aanrader. Hier is nu namelijk een ‘multizintuigelijke’ tentoonstelling te zien waarbij je de kunst kunt zien, ruiken en voelen. Het museum wil op die manier bezoekers met een beperking ook een unieke kunstbeleving bieden.

Normaal kun je in een museum alleen kijken naar schilderijen en beelden, maar als je bijvoorbeeld een visuele beperking hebt dan heb je daar niet zoveel aan. In het Van Abbemuseum hebben ze daar in het kader van inclusie iets bijzonders mee gedaan. Zij vinden namelijk dat je ook van kunstwerken moet kunnen genieten als je een beperking hebt.

Een Picasso voelen

De tentoonstelling ‘Dwarsverbanden’ heeft daarom ‘multizintuiglijke presentatie gekregen. Dat wordt op verschillende manieren gedaan door bij bestaande kunstwerken gevoel, geluid en geur toe te voegen. Zo zijn er tekstbordjes met braille aangebracht, hebben kunstenaars geurinterpretaties van een kunstwerk gemaakt en zijn er voeltekeningen en soundscapes (oftewel gehoorlandschappen) ingericht. Naast een schilderij van Picasso hangt bijvoorbeeld een driedimensionale weergave van hetzelfde schilderij. Op die manier kun je het werk van die beroemde schilder waarnemen door het te voelen.

Extra ervaring

Het gaat daarbij om anders waarnemen. En niet alleen voor bezoekers die niet kunnen zien, legt Steven ten Thije, hoofd collecties van het museum, uit in Support Magazine. Voor mensen die niet of niet goed kunnen zien is dit een fijne ervaring, en misschien wel een eerste kennismaking met zo’n werk. Maar ook ziende bezoekers hebben hiermee een extra ervaring.”

Geurkaarten

Dat soort reliëfschilderijen zijn bij meerdere werken te voelen. Ook geur komt op meerdere manieren terug met geurkaarten. De Vlaamse kunstenaar Constant Permeke heeft daar iets interessants meegedaan: hij laat je door op die kaarten te krassen vochtige aarde ruiken.

Ook voor mensen zonder beperking

Wat zo leuk is aan de tentoonstelling ‘Dwarsverbanden’ dat de kunstwerken niet alleen breder toegankelijk worden voor mensen met een beperking. En tegelijkertijd worden mensen zonder beperking ook geconfronteerd dat ‘zien’ soms maar een beperkte zintuigelijke ervaring is.

De tentoonstelling 'Dwarsverbanden' is nog tot 1 juli 2025 te bezoeken. Meer informatie over het museum via vanabbemuseum.nl.

Bekijk ook deze teaser:

Bron: Support Magazine

Foto: Still uit youtubevideo

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: