Direct door naar content
Parazwemster Liesette Bruinsma is scherper dan ooit afbeelding nieuwsbericht

Parazwemster Liesette Bruinsma is scherper dan ooit

26 augustus 2024

Paralympisch zwemster Liesette Bruinsma is pas 23, maar in Parijs begint ze al aan haar derde Paralympische Spelen. Bij de Spelen van Rio in 2016 behaalde ze als 16-jarige vijf medailles, waarvan twee keer goud, en werd ze daarna uitgeroepen tot paralympiër van het jaar. Ze weet ondertussen hoe lastig het is om dat soort topprestaties te leveren. Dat maakt haar nu scherper dan ze al was.

Het jaar voor de Spelen van Tokio merkte Liesette dat de concurrentie snel op kwam uit allerlei hoeken van de wereld. “Shit, dacht ik, nu moet ik nog harder gaan zwemmen. En alles beter doen. Ik kon 300 dingen bedenken die ik moest verbeteren”, vertelt ze in een interview met Roos Oosterbaan voor TeamNL.org. De stress die dat opleverde bracht haar zelfs even aan het twijfelen om te stoppen met zwemmen.

Falen

De twee zilveren medailles die ze in Tokio won, voelde voor haar als falen.  “Als je het vergelijkt met al die gouden ervoor, voelt het gewoon minder. Pas later besefte ik dat het nog steeds een topprestatie was. Maar ik stond voor het eerst ook naast het podium. Dat was nog nooit gebeurd. Ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan."

Classificaties in het zwemmen

Die concurrentie was snel opgekomen door het ingewikkelde classificatiesysteem in het paralympisch zwemmen. De zwemmers waarbij het zicht door een progressieve oogziekten was verslechterd, kwamen ook bij Liesette in de categorie. Zij was zelf ook in een lichtere klasse begonnen. “Ik ben geboren met 15 procent zicht. Toen dat helemaal verdween en ik alleen nog licht en donker kon waarnemen, kwam ik in de zwaarste klasse terecht."

Geen voorbeeld bij zwemtechniek

Voor het verbeteren van de zwemtechniek maakt het volgens Liesette nogal uit hoe lang je hebt kunnen zien. "Nu kan ik alleen worden bijgestuurd met woorden of door te voelen. Ik krijg geen feedback door mezelf te zien of door iets te bekijken en het dan na te doen." Dat het een uitdaging blijft, geeft ze aan met een goed voorbeeld: "Zo gaf mijn coach aan dat ik bij de vlinderslag met mijn armen de vleugels van een arend moest nadoen. Maar hoe ziet een arend er dan uit? Ik heb daar geen voorstelling bij."

Blindentribune

Inmiddels heeft Liesette het plezier in zwemmen helemaal terug. Dat komt ook doordat ze zich is gaan inzetten voor een betere toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Vanuit die missie had ze het initiatief genomen voor een blindentribune bij de Eindhoven Qualification Meet, de belangrijkste kwalificatiewedstrijd voor Parijs. Op die tribune konden mensen met een visuele beperking de zwemwedstrijden volgen via liveverslag met extra details op een koptelefoon. In het voetbal kennen we dit al langer, maar in het zwemmen was dit uniek.

Inspireren

“Ik vind het heel erg belangrijk dat er zo’n blindentribune is, zodat mensen met een visuele handicap ook geïnspireerd kunnen worden door zo’n topevent als het Eindhoven Qualification Meet. Ik hoop dat mensen zelf gaan sporten en inzien dat er heel veel mogelijk is ondanks je handicap.” Ze hoopt ook dat ze meer sporten kan inspireren om een blindentribune te realiseren bij wedstrijden.

Bekijk het filmpje over die blindentribune hier:

Doordat ze zich nu voor dat doel inzet, weet ze dat haar identiteit niet afhangt van haar zwemprestaties. “Die overtuiging had ik toen wel. Want als alles wat je in je leven doet zwemmen is en je wint niet meer, dan ga je je toch afvragen, wie ben ik dan nog? Wat heb ik dan aan de wereld toe te voegen? Ik heb geleerd wat winnen is door te verliezen. Het maakt dat ik nog scherper ben dan ik al was. Ik ben weer gretig geworden om te winnen.”

Lees het hele interview met Liesette op TeamNL.org

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: