Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Tekst en foto: John Correljé (bewerkt).
Onbekende sport in Nederland
Helaas blijft het in Nederland vrij onbekend. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk is dat wel anders. Amerikanen namen tang soo do mee uit Korea toen ze daar in dienst zaten. Amerikaanse tang soo do scholen noemde het helaas karate waardoor de naam tang soo do niet bekend werd. Iedereen kent de Ninja Turtles en de Karate Kid films, de tang soo do grootmeester Pat Johnson verzorgde de vecht choreografie voor deze films. Sommige kunnen ook nog Chuck Norris, Billy Blanks, Cynthia Rothrock en Michael Jai White.
Respect
Wat maakt tang soo do anders dan andere vechtsporten of vechtkunsten? Dit komt doordat men nog hecht aan de traditionele Oosterse waarden. Onze school heet “Chon-Kyong”, wat in het Nederlands vertaald “respect” betekent. Wij vinden respect heel belangrijk. Dit is niet alleen respect voor een ander maar ook zelfrespect en respect voor je omgeving.
Voor sporters met een beperking
Belangrijk bij tang soo do is structuur, discipline, zelfbeheersing en zelfvertrouwen. Er zijn verschillende leden bij ons die bij ons trainen met een beperking. Dit zijn onder andere autisme en ADHD. Wij noemen dit geen beperking maar een uitdaging. Bij ons gaat het er niet om of je beter bent dan een ander. Maar dat je beter wordt dan dat je was. Oftewel persoonlijke groei. Het winnen van prijzen is leuk maar persoonlijke groei is ons streven.
Voorbeeld voor de jeugd
Een goed voorbeeld wat je kan bereiken met tang soo do is onze leraar Minte de Moel.
Minte is geboren in Ethiopië. Minte is op 12 jarige leeftijd bij ons komen trainen met een pddnos diagnose. Tang soo do was zijn passie. Hij was altijd aanwezig, ook al kwam hij een kwartier te laat. Langzaamaan zag je Minte groeien en steeds meer beter worden. Niet alleen in het aspect qua techniek maar ook als persoon. En ook kwam hij niet meer te laat. Hij heeft momenteel een derde Dan (zwarte band derde graad) tang soo do. Minte heeft het zo ver geschopt dat hij nu les geeft bij de jeugd en een voorbeeld voor anderen is geworden.
Hij heeft zijn strepen ook nationaal en internationaal verdient op wedstrijden en heeft vele prijzen gewonnen. Bij de laatste internationale wedstrijd in Polen was hij zo populair dat hij een eigen fanclub had. Tang soo do heeft zijn leergierigheid aangewakkerd en hij wil alles weten van de verschillende vechtkunsten. Tegenwoordig helpt hij ook met het organiseren van verschillende evenementen en zit hij in bestuur.
Hij is een voorbeeld voor anderen. Minte laat zien dat je met doorzettingsvermogen en hard werken het ver kan schoppen en in oktober één van zijn dromen waar gaat maken, door het behalen van zijn 4de Dan meestergraad tang soo do.
Belangrijk hierbij geweest is de structuur en de discipline die tang soo do hem bood. En natuurlijk ook zijn doorzettingsvermogen!
Technieken Tang Soo Do
Je begint met simpele technieken en op den duur leer je verschillende combinaties van deze technieken. Je werkt op een prettige manier aan je lenigheid, snelheid, conditie en uithoudingsvermogen. Als basis worden vaak hyungs (loopvormen) beoefend. Dit zijn verschillende zelfverdedigingsoefeningen die je ook thuis in je eentje kan beoefenen. Hiermee leer je draaien in verschillende richtingen, verschillende blokken, verschillende handtechnieken, verschillende traptechnieken en combinaties hiervan.
In tang soo do wordt veel gebruik gemaakt van verschillende beentechnieken. Die hebben hun oorsprong in de oude vechtkunst taekyeon.
Vanzelfsprekend is tang soo do meer dan alleen maar een methode van zelfverdediging. Het moderne tang soo do voorziet in een plezierig en ongedwongen afreageren van dagelijkse spanningen. Het is tevens een prachtige gelegenheid iets te doen aan de lichamelijke conditie van het gehele lichaam. Je bent van top tot teen in actie bij de beoefening van tang soo do en zal zien dat de conditie en souplesse merkbaar zullen verbeteren.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.