Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De marathon van Berlijn, watersport en met de handbike op pad: Chantal van Dijk (54) is met recht een fanatieke sporter te noemen. Nu staat ze aan de vooravond van een nieuwe sportieve prestatie: haar eerste x-triatlon op 7 september in Esbeek. Het wordt een Sportdroom die uitkomt. “Ik heb eigenlijk watervrees, maar dat was voor mij een extra motivatie om de uitdaging aan te gaan.”
Het zonnetje schijnt heerlijk in het Brabantse Esbeek als we Chantal spreken. Toch hangt er ook een licht gespannen sfeer bij Zorgatelier Buiten Beek. En dat komt omdat Chantal straks voor het eerst in open water gaat zwemmen. “Dat zorgt wel voor wat kriebels”, geeft ze toe. “Hiervoor heb ik wel gezwommen, maar dat was in een zwembad. Dat is toch wat anders: een lekker verwarmd bad of zo in de natuur.”
Weinig mogelijkheden
Chantal heeft door zuurstofgebrek bij haar geboorte Cerebrale Parese opgelopen. Vroeger was sport niet vanzelfsprekend. “Eigenlijk waren er vroeger geen sporthulpmiddelen, dus er was weinig mogelijk. Pas sinds ik mijn eerste aankoppel-handbike heb ben ik begonnen met sporten. Toen was ik 24. Ik nam deel aan de rolstoelvierdaagse.” Vanaf dat moment is sporten een steeds belangrijkere rol gaan spelen. “Ik ging ook andere sporten uitproberen zoals framerunnen en zwemmen. Er gingen steeds meer deurtjes open.”
Het brengt Chantal zowel fysiek als mentaal veel voordelen. “Allereerst voel ik mij veel fitter en merk ik dat het goed is voor mijn lijf. Mijn beperking brengt al genoeg uitdagingen met zich mee, dus ik probeer er alles uit te halen wat er in zit.” Ook het mentale aspect speelt daarin mee. “Ik zit voor mijn werk de hele dag achter een laptop. Dus het is ook écht een moment van ontspannen en mijn hoofd leegmaken.”
Van angst naar uitdaging
Wie naar het palmares van Chantal kijkt, ziet direct dat ze niet vies is van een sportieve uitdaging. Eerder deed ze al mee aan de Handbike Battle, waarbij sporters een twintig kilometer lange berg in Oostenrijk beklimmen en voltooide ze de marathon van Berlijn. “Mezelf uitdagen helpt mij om doelen te stellen en geeft mij motivatie om door te gaan. Dan denk ik niet: ik kan ook iets anders gaan doen in plaats van trainen.”
En nu is de volgende uitdaging: de x-triatlon die Omni Sportief organiseert. “Ik heb een handbike die ik heel graag gebruik, doe aan framerunnen wat heel goed is voor mijn beenfunctie en ben vaak op het water te vinden”, legt Chantal uit. “Maar toch heb ik eigenlijk een beetje watervrees. Door mee te doen aan de triatlon probeer ik daarvan af te komen. Zo maak ik van een angst een uitdaging.”
“Mezelf uitdagen helpt mij om doelen te stellen en geeft mij motivatie om door te gaan. Dan denk ik niet: ik kan ook iets anders gaan doen in plaats van trainen.”
Vis in het water
En dan is het moment daar om ook daadwerkelijk het water in te gaan. Met de hulp van vrijwilliger Phira Otten komt ze makkelijker dan gedacht in het water. En dan zwemt Chantal weg alsof ze iedere week in open water zwemt. “Wat is dit heerlijk”, zegt ze terwijl ze richting de overkant van de plas zwemt. “Het was aan het begin een beetje koud, maar nu heb ik mijn adem onder controle. Dan is het heel goed te doen.”
Ruim een half uur is het duo in het water voordat ze weer richting het droge gaan. Daar is het nog een beetje stoeien om weer in de rolstoel te komen. “Maar het gaat al veel makkelijker dan gedacht. Tijdens de x-triatlon kan ik waarschijnlijk een speciale waterstoel regelen en dan gaat het hopelijk nog makkelijker. Maar het is mij allemaal meegevallen. Ook zeker door de hulp van Phira.”
Noodzakelijke hulp
De hulp van Phira. Daar wil Chantal het nog wat langer over hebben. Want hoewel het haar Sportdroom is om mee te doen aan de triatlon en daarvoor op een goede manier te kunnen trainen, heeft ze ook nog een andere wens. “Voor veel mensen in sporten niet vanzelfsprekend. Neem nou mijn eigen situatie: voor zwemmen heb ik hulp nodig met omkleden, voor framerunnen moet iemand mij op het frame helpen en om ergens te komen heb ik vervoer nodig. Ik ben anders nogal een gevaar op de weg met mijn richtingsgevoel”, grapt ze. “Zonder vrijwilligers zou ik niet kunnen sporten. Dat zou mij ontzettend ongelukkig maken.” En daarom hoopt ze dat meer mensen bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen. “Want je kan iemand écht helpen. Het is voor jou misschien maar een uurtje of twee per week, maar voor iemand die hulp nodig heeft is dat ontzettend belangrijk”
‘Het verrijkt mijn leven’
“De wereld is gewoon nog niet ingericht op mensen die niet alles zelf kunnen”, vindt Phira. “Dat heb ik geleerd door het vrijwilligerswerk dat ik doe. Het verrijkt mijn leven enorm op die manier en haal er veel lessen uit.” Ze typeert zichzelf als helper en vindt het fijn om er voor andere mensen te zijn. “Maar je kan ook niet alles alleen. Als er meer mensen bereid zijn om te helpen, wordt het voor iedereen makkelijker. Sporters zijn dan niet afhankelijk van één iemand, maar kunnen terugvallen op een groep van drie of vier personen.” Vrijwilligers zijn volgens Phira essentieel. “Sommige mensen denken misschien: kan je dan geen vrienden of familie vragen. Natuurlijk kan dat wel, maar dat wil je niet altijd. Dat zijn ook gewoon je vrienden. Anders gaan die verhoudingen door elkaar lopen en dat is ook niet fijn.” Ze hoopt dan ook dat meer mensen bereid zijn om de handschoen op te pakken en sluit zich aan bij de Sportdroom van . “Je zal zien wat het je brengt.”
“De wereld is gewoon nog niet ingericht op mensen die niet alles zelf kunnen”
Vandaag overheerst vooral de trots, vertelt Phira. “Ik merkte dat Chantal natuurlijk wel wat spanning had. Als we dan uiteindelijk samen in het water liggen en zwemmen, krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Mooi om te zien hoe iemand zich niet laat beperken door haar aandoening, maar juist de uitdaging aangaat. Dat we het zwemmen nu al hebben kunnen uitproberen draagt zeker bij aan de voorbereiding. Ik kijk erg uit naar het weekend van 7 september. Dat wordt een onvergetelijke dag.”
Sportdromen
Heb jij ook een Unieke Sportdroom die je in vervulling wil laten gaan? In 2024 en 2025 laat Uniek Sporten Brabant in samenwerking met het BrabantSport Fonds en Stichting Sportservice Noord-Brabant honderder Sportdromen uitkomen. Van 1 tot en met 31 oktober start er een nieuwe actieperiode en kan je een droom van jezelf of iemand in je omgeving insturen. Bekijk hier alvast de actievoorwaarden!
Ook sporten of vrijwilliger worden?
Heb jij naar aanleiding van het verhaal van Chantal ook vragen over sporten en bewegen? Of wil je je net als Phira inzetten als vrijwilliger. Neem dan contact op met de Uniek Sporten Brabant Beweegcoach bij jou in de buurt en kom in beweging!
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.