Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Hoezo kun je niet supersnel zijn als je een handicap hebt? Nick heeft als burgerhulpverlener al 23 levens gered, omdat hij steeds binnen 6 minuten ter plaatse is als hij een melding krijgt dat iemand een hartinfarct heeft.
En hoe dat is, een hartinfarct hebben, weet Nick zelf maar al te goed. Sowieso had hij op medisch gebied al heel wat te verduren. Geboren met een open rug, waterhoofd en klompvoeten, zag hij 108 keer een ziekenhuis van binnen voor operaties. Bijna tien jaar geleden werd hij getroffen door zijn eerste hartinfarct. Twee jaar geleden overkwam hem dat weer. “Daar werd ik heel onzeker van. Bij elk krampje dacht ik: het gebeurt weer. En ook van het geluid van een ambulance schrok ik steeds.”
Totdat hij besloot een reanimatiecursus te doen. “Ik ben al zo vaak in mijn leven door anderen geholpen. Een paar keer was het voor mij echt kantje boord. Dat deed me wat. Ik wilde zo graag iets terug doen voor mijn medemensen.”
Maar ja, hoe doe je dat, met een vrij zware handicap, en niet de mogelijkheid om auto te rijden of op de fiets te stappen? Gewoon met zijn scootmobiel dus. “Als ik een oproep krijg op het moment dat mijn vrouw thuis is, pakken we de auto. Anders zorg ik ervoor dat ik met mijn scootmobiel ter plaatse ben. Ik heb daar zes minuten de tijd voor. Eerst haal ik een AED (Automatisch Externe Defibrillator, een apparaat wat een elektrische stroomschok geeft waarmee iemands hart weer op gang kan komen). Dat is hier 3 minuten bij mij vandaan. Daarna moet ik meteen door. Elke minuut die het duurt, neemt iemands overlevingskans met 18 procent af.”
Het liefst heeft Nick daarom een eigen AED, zodat hij 3 minuten tijdwinst heeft. Om daar voor in aanmerking te komen, heeft hij zich ingeschreven bij het BurgerAED platform. Want als burgerhulpverlener maakt hij het verschil. En dat verschil is maar liefst 23 mensenlevens, die Nick heeft kunnen redden. “Ik maakte zelfs een keer mee dat ik naar een winkel ging, toen ik in een zijstraat een vrouw hoorde roepen: ‘Help, mijn man is dood!’ Ik ging er heen en haar man lag op de grond. Gelijk ben ik gestart met reanimeren, terwijl ik de vrouw vroeg om 112 te bellen. Niet veel later verscheen een ambulance. De man is er uiteindelijk goed doorheen gekomen.”
Mensen kijken soms best raar op als ze Nick met zijn scootmobiel door de straten zien racen. Nick merkt dat eigenlijk niet zo. “Ik geef gewoon gas en let niet zo op de omstanders onderweg.” Hopelijk heeft Nick die levensreddende AED binnenkort zelf in huis zodat hij zijn reanimaties nog sneller uit kan voeren.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.