Fietsen is een sport waarbij je een fiets gebruikt om je voort te bewegen. Fietsen kan op allerlei soorten ondergronden en diverse omgevingen, zoals stedelijke gebieden, landelijke wegen of bergachtige paden. Er zijn verschillende vormen van fietsen, zoals racefietsen, mountainbiken en stadsfietsen. Het doel van fietsen varieert van het verkennen van je omgeving tot het aangaan van een fysieke uitdaging of simpelweg te genieten van een actieve levensstijl.
Hoe werkt fietsen met een beperking?
Nederland is een fietsland. Van kleins af aan leren kinderen al fietsen. Er zijn vele vormen van fietsen, en dat maakt het een hele geschikte sport voor uiteenlopende beperkingen.
- Elektrische fiets: dit is een reguliere fiets met (elektrische) trapondersteuning waardoor het minder spierkracht kost om vooruit te komen. Met weinig inspanning kun je hierdoor grote afstanden afleggen.
- Driewieler: Deze fiets heeft één wiel aan de voorkant en twee aan de achterkant. Dit biedt extra stabiliteit en maakt het ideaal voor mensen die moeite hebben met het balanceren op een tweewieler.
- Tandem: de tandem is een langere fiets waar minimaal twee mensen op fietsen, met iemand voorop en iemand achterop. Dit is een uitstekende keuze voor mensen met een visuele beperking. Samen met een “piloot” kun je mooie snelheden maken en flinke stukken afleggen.
- Duofiets: op de duofiets zit je ook samen op de fiets, net zoals bij de tandem, maar dan gezellig naast elkaar. De duofiets is een tweepersoons driewielfiets, waarbij één persoon achter het stuur zit en de remmen bedient en de ander lekker kan genieten van de rit. Vaak is de duofiets elektrisch, zodat het trappen minder zwaar is.
- Rolstoelfiets: bij de rolstoelfiets zit er achterop één wiel en voorop twee wielen met daartussen een platform voor de rolstoel. Hierdoor kunnen mensen die niet in staat zijn om langdurige bewegingen te maken toch lekker naar buiten en rondgefietst worden.
- Aankoppelbike: zit je in een rolstoel en wil je graag zelf fietsen? Dit kan op verschillende manieren. Een aankoppelbike monteer je voor je rolstoel, deze heeft over het algemeen een groter wiel met twee kleine wieltjes ernaast en een groot stuur. Door de aankoppelbike kun je grotere afstanden afleggen in je rolstoel zonder dat het een grote belasting voor je handen is. Een goede training voor je armspieren!
- Handbike: dit is een lage fiets met twee wielen achter en één wiel voor. Tussen de achterwielen is een zitting (vaak op maat gemaakt afhankelijk van je beperking). Je beweegt je (net als bij de aankoppelbike) voort door met je handen de pedalen rond te draaien.
De voordelen van fietsen:
- Conditie: al die meters die je maakt met je fiets, doet je conditie meer dan goed. Je zal merken dat je conditioneel flinke stappen maakt als je regelmatig fietst.
- Mentale gezondheid: fietsen biedt de kans om je hoofd leeg te maken. Het fietsen in de natuur of door mooie omgevingen heeft een ontspannend effect en vermindert stress, waardoor het goed is voor je mentale gezondheid.
- Spierkracht: je beenspieren (of armspieren op een handbike) zullen zich flink verbeteren met deze sport, waar je ook je voordeel uit kan halen in het dagelijks leven.