Direct door naar content

Handicaps

 

De verschillende beperkingen van sporters

 

Om sporters goed te begeleiden, is het belangrijk om genoeg af te weten over verschillende beperkingen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. De contactpersoon binnen jouw gemeente kan je daarbij helpen, of bekijk de lijst hieronder voor meer informatie.

Een overzicht

Hieronder vind je een overzicht gemaakt van informatieve websites, boeken en leertrajecten voor trainers en coaches met als thema sporten met een beperking:

Algemeen

Auditieve/communicatieve beperking

Sporters die doof of slechthorend zijn communiceren anders. Je kunt als trainer bijvoorbeeld hulpmiddelen inzetten als beeldmateriaal. Ga voor meer informatie naar:

Autisme

Een sporter met autisme voelt zich niet altijd op z’n gemak bij een sportclub. Dit vraagt om een andere manier van trainen en ondersteunen. Ga voor meer informatie naar:

Chronische aandoening

Sporters met een chronische ziekte hebben een lichamelijke aandoening die nooit meer helemaal over gaat. Denk aan reuma, astma, COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, MS en de ziekte van lyme. Ga voor meer informatie naar:

Ernstige meervoudige beperking

Mensen met een ernstig lichamelijke beperking (EMB) hebben een lichamelijke- en ernstige verstandelijke beperking. Juist voor hen is bewegen zo belangrijk. Ga voor meer informatie naar:

Gedragsproblemen

Iemand met gedragsproblemen, dat wil zeggen die afwijkend sociaal gedrag vertoont, heeft vaak bij het sporten wat extra begeleiding nodig. Ga voor meer informatie naar:

Lichamelijke beperking

Dankzij hulpmiddelen zoals sportrolstoelen, handbikes, racerunners en prothese kun tegenwoordig ook met een lichamelijke beperking sporten. Ga voor meer informatie naar:

Niet-aangeboren hersenletsel

Een ongeval in het verkeer, een val of een klap op het hoofd kan niet-aangeboren hersenletsel veroorzaken. Voor deze sporters is goede begeleiding en rustige opbouw heel belangrijk. Ga voor meer informatie naar:

Psychische aandoening

Sporters met een psychische aandoening hebben een psychische klacht die het dagelijks leven ernstig belemmert. Denk aan een angststoornis, autisme spectrum stoornis, depressie, of post-traumatisch stresssyndroom (PTSS). Ga voor meer informatie naar:

Verstandelijke beperking

Iemand met een verstandelijke beperking kan zich anders of langzamer ontwikkelen. Voor deze sporters zijn rustige groepen zoals G-voetbal of aangepaste zwem- of sportteams prettig. Ga voor meer informatie naar:

Visuele beperking

Een sporter die blind of slechtziend is, kan heel veel verschillende sporten doen. Denk aan blind running of tandemfietsen. Ga voor meer informatie naar:

Programma van:

Partners: