Direct door naar content

Mike Wigink

Is dit jouw sporttalent van het jaar 2024?

Leeftijd

34

Sport

para-badminton

Categorie

Lichamelijke of zintuiglijke beperking
De winnaars zijn bekend!

Motivatie

‘Als ik in mijn sportrolstoel stap, voel ik me snel en krachtig’

Hij is de nummer vijf van Nederland in het rolstoeltennis. In het para-badminton is Mike Wigink (34) uit Raalte zelfs de Nederlands kampioen. Het leven draait voor Mike, die ook werkt als buurtsportcoach aangepast sporten, om sport. Hij wil mensen met een beperking stimuleren om te bewegen, de bestaande drempels verlagen en zijn eigen sportieve doelen halen. “Mijn droom? De Paralympische Spelen halen en goud winnen.”

Hoewel het tegenwoordig tennis en badminton is wat de klok slaat, begon Mikes liefde voor sport bij voetbal. Hij was speler en coach, onder meer bij de jeugd van PEC Zwolle. Totdat in 2018 het noodlot toesloeg: een val in de badkamer zorgde voor een leven in een rolstoel. Ondanks alle tegenslag ziet hij nu de positieve kant van het leven. En daarbij speelt sport een belangrijke rol.

In de periode dat Mike revalideerde van zijn ongeluk, kwam hij in contact met para-badminton. “Dat was een eyeopener. Ik had nog nooit overwogen om in een rolstoel te sporten. Het bleek niet alleen leuk, maar ik was ook goed. De fysieke uitdaging van het spel, motiveerde me enorm.”

Ontsnapping aan dagelijkse uitdagingen
Sport betekent voor Mike een ontsnapping aan de dagelijkse uitdagingen in de maatschappij. “Als ik in mijn sportrolstoel stap, voel ik me weer snel en krachtig. Het geeft vrijheid en sport versterkt ook mijn sociale banden met vrienden en familie.” Mike wil zich niet alleen plaatsen voor de Paralympische Spelen, hij aast op een gouden plak. Ook dat past bij hem. Vrienden omschrijven Mike in drie woorden: wilskracht, positief en doorzetter. “Ik geef nooit op. In plaats daarvan zie ik kansen en ontdek ik het mooie in mensen en situaties.”

Inspireren en motiveren
Naast de vele trainingsuren die Mike maakt, werkt hij als buurtsportcoach aangepast sporten bij SportService Zwolle en Sportbedrijf Raalte. In die rol adviseert hij gemeenten in de regio Zwolle om inwoners met een beperking de kans te geven om te sporten. Daarnaast ondersteunt hij verenigingen, waar hij als ervaringsdeskundige zijn kennis deelt. Dit doet hij ook bij landelijke organisaties als Kenniscentrum Sport & Bewegen en Mulier Instituut. “Ik wil andere mensen inspireren en motiveren. Het plezier dat ik voel als ik anderen zie sporten, is onbeschrijflijk. De verbinding en de blijdschap, zeker voor mensen met een beperking, is wat sport bijzonder maakt. Één actie kan je leven compleet veranderen tot een mooier leven.”

Mike is echter ook reëel, want obstakels zijn er genoeg. De grootste? “Het gebrek aan financiële middelen, vervoer, sporthulpmiddelen en aandacht van de overheid. Veel mensen hebben geen kennis van de mogelijkheden voor sporters met een beperking. Als buurtsportcoach probeer ik juist daarin het verschil te maken.” Toch benadrukt Mike ook de positieve kant van het verhaal. “De manier waarop een heleboel mensen zich op een positieve manier inzetten voor aangepast sporten, vind ik geweldig.”

Normaliseren van sporten met beperking
Naast zijn werk als buurtsportcoach wil Mike ook zijn eigen sportieve prestaties gebruiken om andere mensen met een beperking te helpen. “Ik wil de middelen creëren, zodat meer mensen met een beperking kunnen sporten. Daarnaast wil ik mezelf actief inzetten om deze mensen aan het sporten te krijgen, door samen met hen te sporten. Als ik kan bijdragen aan het normaliseren van sporten voor mensen met een beperking, ben ik gelukkig.” Daarom vind Mike het ook heel bijzonder om deel te nemen aan de Uniek Sporten Talent verkiezing. “Als ik de titel win, hoop ik anderen in beweging te krijgen voor een beter leven. Mijn doel is om bewustwording te creëren over de mogelijkheden die er zijn, zodat iedereen het maximale uit het leven kan halen. Elke euro die ik verdien met mijn parabadminton en rolstoeltennis wil ik inzetten om kinderen in beweging te brengen.”


Terug naar overzicht