Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: badminton!
Badminton behoort tot een van de snelste racketsporten: de lichte shuttle die je overspeelt kan hard gaan! Daarom is reactiesnelheid erg belangrijk, net als balans en kracht. Het is vooral een hele leuke sport die je door de verschillende vormen ook met allerlei beperkigen en aandoeningen kunt doen. We zetten de vier belangrijkste vormen op een rijtje:
Mis jij een arm of loop jij met een beenprothese? Dan kun je staand badmintonnen. In Nederland zijn verschillende verenigingen waar ze dan voor jou speciale trainingen organiseren. Als je bijvoorbeeld met een blade loopt dan is het zeker de moeite eens bij zo’n club te gaan kijken. Bij het lopen en vooral de rackettechniek kun je namelijk best wat extra aandacht gebruiken. Balans is behoorlijk belangrijk bij bijvoorbeeld het springen in de lucht om de shuttle nog terug te slaan. Daar gebruik je ook je andere arm bij als tegenwicht. Dat evenwicht kan net even anders zijn als je een arm of been mist.
Als je niet kunt lopen heb je bij badminton twee opties: zittend badminton of rolstoelbadminton. Bij zitbadminton wordt het net wordt verlaagd zodat je ook vanaf de grond neerwaarts kan spelen.
Bij rolstoelbadminton speel je op dezelfde nethoogte als lopende spelers: 1.50 meter. Jouw sportrolstoel maakt het natuurlijk tot een heel ander spelletje. Als je leert badmintonnen is het rollen en de racketvoering het belangrijkste wat je moet leren. En dan vooral de combinatie van die twee. Je rolt met twee handen, maar je hebt in één van die twee handen ook nog je racket vast.
Ben jij door een groeiafwijking kleiner dan 1,55 meter? Dan is badminton misschien verrassend voor jou ook een leuke sport! In Nederland is badminton onder kleine mensen al een hele populaire sport. Voor kleine mensen wordt helemaal niet zoveel aangepast. Het net blijft gewoon op 1,5 meter staan en het veld heeft dezelfde afmetingen. Zo zijn ook internationaal de regels trouwens. Dat grote veld maakt het voor jou wel wat zwaarder, maar door training word je vanzelf beter.
Wat je beperking of aandoening ook is: het is echt de moeite om badminton eens uit te proberen! Ben je benieuwd naar een vereniging bij jou in de buurt? Kijk dan snel op de pagina over badminton.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.