Direct door naar content
Hoe handig ben jij met een racket en je rolstoel? Probeer het uit bij rolstoelbadminton! afbeelding nieuwsbericht

Hoe handig ben jij met een racket en je rolstoel? Probeer het uit bij rolstoelbadminton!

25 april 2018

Zit jij in een rolstoel en ben je op zoek naar een sport waarbij behendigheid en reactiesnelheid samenkomen? Dan is rolstoelbadminton misschien jouw sport! Hoe werkt deze snelle sport? Edwin Schriemer van Badminton Nederland legt het je uit.

In het aangepaste badminton zijn rolstoelers de grootste groep. Door heel Nederland vind je verenigingen waar je met rolstoelbadminton kunt beginnen. Er is daarnaast een kleinere groep actief in het zittend badminton. Edwin: "Dat is net als bij het rolstoelbadminton voor mensen die door spasmen of een beperking aan de rug niet kunnen lopen. Dan kun je of in een rolstoel de sport beoefenen of zittend. Als je op de vloer gaat zitten heb je geen rolstoel nodig."

Omdat bij zitbadminton het net wordt verlaagd, is het spel iets anders. "Als je je racket omhoog houdt kom je niet boven het net uit. Dat betekent dat je geen neerwaartse bal zou kunnen spelen. Daarom wordt het net verlaagd, maar dat is niet voor elke vereniging altijd even makkelijk te regelen."

Bij rolstoelbadminton speel je op dezelfde nethoogte als lopende spelers: 1.50 meter. Jouw sportrolstoel maakt het natuurlijk tot een heel ander spelletje. Als je leert badmintonnen is het rollen en de racketvoering het belangrijkste wat je moet leren. En dan vooral de combinatie van die twee, legt Edwin uit. "Je rolt met twee handen, maar je hebt in één van die twee handen ook nog je racket vast. Dat vraagt best wat vaardigheid."

Badminton betekent volgens Edwin vooral veel naar je tegenstander kijken. "Je probeert in te schatten wat je tegenspeler gaat doen. Je slaat de shuttle in een bepaalde hoek over het net en dan weet je op basis van mogelijkheden hoe hij hem terugspeelt. Dat is in het rolstoelbadminton niet anders, maar je moet wel nog eerst je rolstoel in beweging krijgen."

Je zal daarom in trainingen veel gericht op rolstoelvaardigheden leren. Zo kan een trainer je bijvoorbeeld bijbrengen wat het juiste moment is om te gaan rollen en wanneer je moet remmen. "Daarbij is het belangrijk dat je merkt wanneer in het stoppen je racket al omhoog kunt doen om de slag voor te bereiden. Je stopt dan een beetje slippend om dan gelijk je handen weer terug op de wielen te zetten."

De positie van je handen op je rolstoel kan veel uitmaken. Je zou misschien denken dat je je handen bovenop de wielen houdt, maar Edwin heeft alvast een tip: "Als je wat verder reikt meer richting je knieën dan kun je je rolstoel beter in gang trekken. Dan kun je sneller reageren. Hoe eerder je bij de shuttle bent hoe meer tijd je hebt om een technisch goede slag te slaan."  

Rolstoelbadminton gaat volgens Edwin om twee dingen: je rolstoelskills en je racketskills. "Je moet goed weten hoe je je rolstoel in beweging krijgt en het is belangrijk dat je zorgt dat je je racket altijd goed in de hand hebt. Je hebt geen tijd om daar over na te denken." Edwin is zelf badmintonner en weet uit ervaring dat het lastig kan zijn. "Ik heb het vaak geprobeerd in een rolstoel en het is echt niet eenvoudig." Door veel te oefenen smash jij die shuttle ook zo naar de andere kant van het veld!

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Klik op de link als je benieuwd bent welke badminton verenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: