Direct door naar content

Veelgestelde vragen Hulpmiddelen

Wat moet je weten over Hulpmiddelen?

Op deze pagina beantwoorden we de veelgestelde vragen over Uniek Sporten Hulpmiddelen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact met ons op!

Uniek Sporten Hulpmiddelen is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport in samenwerking met het ministerie van VWS. Doel van Fonds Gehandicaptensport is om van sporten en bewegen voor mensen met een beperking de normaalste zaak van de wereld te maken. En daar kan het juiste sportmiddel bij helpen. Hier lees je meer over Fonds Gehandicaptensport.

Zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het sporten en bewegen krijgen door ze te helpen met de financiering* van een sporthulpmiddel dat ze daarvoor nodig hebben.

*Het uitgangspunt is breedtesport.

Hulpmiddelen die mensen met een beperkingen nodig hebben om te kunnen sporten en bewegen, bijvoorbeeld een sportrolstoel (handbewogen of elektrisch), racerunner, prothese, orthese of handbike/ligfietsen.

Kom je er niet helemaal uit of twijfel je nog over je aanvraag, dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseur. Hij kan jou begeleiden bij het aanvraagtraject bij WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet Langdurige Zorg (Wlz). Of gewoon van extra informatie voorzien, zodat jij de juiste beslissing kunt nemen over jouw sporthulpmiddel.

Jazeker. Tijdens de passing wordt het sporthulpmiddel gekozen dat het beste bij je past. Als de financiering van je sporthulpmiddel helemaal rond is, neemt de leverancier contact met je op voor de levering. Bij de definitieve aflevering wordt alles afgesteld op je wensen en krijg je advies over het gebruik ervan.

Op deze website kun je heel gemakkelijk het sportaanbod in jouw regio vinden. Kom je er toch niet helemaal uit, dan kun je altijd contact opnemen met de contactpersoon in jouw gemeente.

Uniek Sporten Hulpmiddelen is er voor iedereen met een beperking die een sporthulpmiddel nodig heeft om te sporten en bewegen en daar financiering* voor zoekt. Als dit op jou van toepassing is, kun je een aanvraag voor de financiering van een sporthulpmiddel indienen. Sporthulpmiddelen die reeds zijn aangeschaft vallen buiten het beleid en komen niet in aanmerking voor financiële ondersteuning.

*Het uitgangspunt is breedtesport.

Om een aanvraag voor de financiering van een sporthulpmiddel in te dienen, log je in op Uniek Sporten en maak je een profiel aan. Aan de hand van een keuzehulp kies je het sporthulpmiddel en de leverancier die het gaat leveren. Vervolgens kun je aangeven of je subsidie hebt aangevraagd bij de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet Langdurige Zorg (Wlz). Heb je alle vragen ingevuld, dan verstuur je je aanvraag. Binnen 15 werkdagen heb je een antwoord. Past je aanvraag binnen de richtlijnen van Uniek Sporten Hulpmiddelen, dan wordt deze goedgekeurd en gaan we jou helpen om jouw sporthulpmiddel te realiseren. Zodat jij binnenkort kunt sporten en bewegen!

Kom je er niet helemaal uit of twijfel je nog over je aanvraag, dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseur. Hij kan jou begeleiden bij het aanvraagtraject bij WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV. Of gewoon van extra informatie voorzien, zodat jij de juiste beslissing kunt nemen over jouw sporthulpmiddel.

Ja, dat doen we zeker. Als je nog geen subsidie hebt aangevraagd bij WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV, dan helpt onze klantadviseur je graag op weg om jouw eigen sporthulpmiddel te realiseren.

Jazeker. Die kun je hier bekijken. Dan kun je alvast een inschatting maken of je voor financiering van een sporthulpmiddel in aanmerking komt. Heb je hierover vragen dan kun je ook altijd contact opnemen met onze klantadviseur.

Als we je aanvraag voor de financiering van een sporthulpmiddel in behandeling nemen, kijken we eerst samen of je een bijdrage krijgt van vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV. 85% van het bedrag dat je daarna nog nodig hebt, krijg je toegekend van Uniek Sporten Hulpmiddelen. De overige 15% is je eigen bijdrage met een maximum van 250 euro.

Was het maar waar. Voor nu zijn we hartstikke blij dat het ministerie van VWS ons financieel steunt met een aanzienlijke bijdrage. Als er geen financiele middelen meer beschikbaar zijn, kunnen we helaas (tijdelijk) geen middelen verstrekken. Wacht dus niet te lang met je aanvraag voor de financiering van je sporthulpmiddel.

Als er geen financiële middelen meer beschikbaar zijn, wordt er een wachtlijst opgesteld. Alleen als je dossier helemaal compleet is (dus inclusief beschikking van de gemeente/zorgverzekeraar/WLZ/UWV en offerte van de leverancier), krijg je een plek op deze wachtlijst.

Dat is het bedrag dat je zelf betaalt of ophaalt met crowdfunding om de financiering van je sporthulpmiddel rond te maken. Dat zit zo: als je een aanvraag indient voor de financiering van een sporthulpmiddel, en Uniek Sporten dit goedkeurt, kijken we eerst samen of je een bijdrage krijgt vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV. 85% van het bedrag dat je daarna nog nodig hebt, krijg je toegekend van Uniek Sporten. De overige 15% is je eigen bijdrage, met een maximum van 250 euro. Dit bedrag maak je over naar Uniek Sporten en wij keren dit uit aan de leverancier.

We willen iedereen graag helpen met de financiering van een sporthulpmiddel. Tegelijkertijd willen we ook zeker weten dat je gemotiveerd bent. Dat je graag wilt sporten en er wel wat voor over hebt. Het zou zonde zijn als je je sporthulpmiddel uiteindelijk niet gebruikt.

Krijg je ook nog een bijdrage via bijvoorbeeld de gemeente, WLZ, de zorgverzekeraar of een ander fonds? Dan gaat deze bijdrage niet via ons naar de leverancier. Het totaalbedrag bestaat dan uit een bijdrage via Uniek Sporten Hulpmiddelen, jouw eigen bijdrage en een deel via een derde partij. De leverancier stuurt je in dit geval ook een factuur, zodat dit deel (afkomstig van deze derde partij) rechtstreeks overgemaakt kan worden naar de leverancier.

Crowdfunding is een manier van geld inzamelen. Je vraagt een grote groep mensen (de crowd) om een bedrag te doneren waarmee je een actie of doel kan realiseren.

Op het moment dat je aangeeft dat jij je eigen bijdrage voor de financiering van je sporthulpmiddel wil ophalen met crowdfunding, zetten wij direct je persoonlijke crowdfundingpagina live op ons platform. Donateurs kunnen dan gelijk al geld doneren.

Heel eenvoudig. Via het online platform van Uniek Sporten Crowdfunding kunnen donateurs op je persoonlijke crowdfundingpagina een donatie doen. De betalingen worden automatisch verwerkt en geregistreerd. Fonds Gehandicaptensport beheert en verzamelt de donaties.

Als je voor de optie kiest om en deel zelf te betalen en een deel te crowdfunden, wordt jouw eigen bijdrage als het ware in jouw crowdfundingpot gestort. Haal je 100% van het benodigde bedrag op, dan kunnen wij je feliciteren met je nieuwe sporthulpmiddel. Lukt dit niet dan gaan alle bijdragen van de donateurs retour naar hen en ook jij krijgt je eigen bijdrage terug. Helaas is het dan niet gelukt om het sporthulpmiddel gefinancierd te krijgen en je kunt een nieuwe aanvraag indienen om het alsnog te realiseren.

Door in te loggen op Mijn Uniek Sporten en naar je account te gaan. Hier kun je je gegevens bekijken en bewerken en nieuwsberichten plaatsen over de voortgang van je crowdfundactie. Deze zijn dan te zien op je crowdfundingpagina. Ook is het mogelijk om nog een beheerder toe te voegen aan het project, zodat jullie samen kunnen werken.

Ja, dat kan via koppelingen op je crowdfundingpagina. Dat geldt ook voor donateurs. Zo worden meer mensen bij je crowdfundactie betrokken en wordt de kans op succes groter.

Dit kan alleen als jouw aanvraag voor de financiering van een sporthulpmiddel is afgerond en wij het betreffende bedrag aan jou hebben toegewezen. Daarna kun jij jouw eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro door middel van crowdfunding ophalen. Je aanvraag wordt goedgekeurd als het past binnen de richtlijnen van Uniek Sporten. Kijk hier voor de richtlijnen.

Ja. Het maximum bedrag dat je kunt crowdfunden is je eigen bijdrage van 250 euro.

 

In principe kun je dat niet zien. Vanwege de AVG-wetgeving (wet op de privacy) mogen we de identiteit van donateurs niet openbaar maken en/of aan derden verstrekken. Donateurs die tijdens het donatieproces aangeven dat hun naam wel vermeld mag worden, worden automatisch zichtbaar op jouw crowdfundingpagina.

Nee. Donateurs betalen wel de wettelijke transactiekosten. Deze kosten worden bovenop het donatiebedrag in rekening gebracht.

Het allerbelangrijkste is: zorg voor een goed en persoonlijk verhaal. Vertel waarom je een sporthulpmiddel nodig hebt, wat sport met je doet, waarom het belangrijk voor je is. Zet het op je actiepagina en vertel tegen zo veel mogelijk mensen dat je een crowdfundingactie bent begonnen. Online en offline. Mensen doneren alleen als ze weten dat je aan de gang bent. Voor meer tips en inspiratie voor berichten op je crowdfundingpagina, kijk je in de handige toolkit van Uniek Sporten Hulpmiddelen.

Jij als crowdfunder. Uniek Sporten is niet betrokken bij het realiseren van een crowdfundingactie. Uniek Sporten Hulpmiddelen kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld of een crowdfundingactie wel of niet slaagt.

Als het je lukt om je eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro op te halen. Hiermee is de financiering van je sporthulpmiddel rond en kan het geleverd worden. Zodra je crowdfundactie geslaagd is, wordt het geld dat je hebt opgehaald (je eigen bijdrage van 15%) samen met het bedrag dat Uniek Sporten je heeft toegekend, doorgestort op de rekening van de leverancier die je gekozen hebt en het hulpmiddel gaat leveren. 

Krijg je een deel van het totaalbedrag dat nodig is voor de financiering van je sporthulpmiddel vergoed via de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV, neem dan contact op met de betreffende instantie om de betaling aan de leverancier rond te maken. Uniek Sporten Hulpmiddelen is er alleen verantwoordelijk voor om het geld dat je van of via ons krijgt uit te betalen aan de leverancier. Je bent zelf er verantwoordelijk voor dat de leverancier het product gaat leveren en de volledige rekening die bij de leverancier uitstaat voldaan is.

Als het je NIET lukt om je eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro op te halen. De financiering van je sporthulpmiddel is daarmee niet rond en jouw aanvraag voor een sporthulpmiddel wordt stopgezet waardoor het niet geleverd kan worden.

Is je crowdfundactie niet geslaagd, dan krijgen de donateurs die jou gesteund hebben binnen vijf dagen hun bijdrage teruggestort. De financiering die je vanuit Uniek Sporten Hulpmiddelen is toegekend, wordt ingetrokken.

Heb je gekozen voor de optie  om een deel van je eigen bijdrage zelf te betalen en een deel te crowdfunden, dan krijgen niet alleen de donateurs hun bijdrage terug maar storten wij ook de door jou betaalde eigen bijdrage terug aan jou.

Helaas is het dan niet gelukt om het sporthulpmiddel gefinancierd te krijgen en je kunt een nieuwe aanvraag opstarten om het alsnog te realiseren

Je hebt 35 dagen de tijd om je eigen bijdrage op te halen. Uit ervaringen weten we dat flink gas geven in een korte periode het beste werkt.

Matchfunders zijn fondsen, bedrijven of instellingen die geld beschikbaar stellen aan Uniek Sporten. Zij vinden het belangrijk dat iedereen met een beperking kan sporten of bewegen. Concreet betekent het dat matchfunders crowdfundingacties steunen, bijvoorbeeld door een bedrag of percentage van de eigen bijdrage te betalen.

Het kan ook zijn dat matchfunders Uniek Sporten Hulpmiddelen helpen om de 85% te betalen aan jou, want door sponsoren te betrekken kunnen we meer mensen helpen om slechts 15% zelf te hoeven financieren.

We nodigen je van harte uit om je aan te melden als leverancier van sporthulpmiddelen. We willen een zo breed mogelijk aanbod creëren. Iedereen met een beperking die een sporthulpmiddel nodig heeft, kan bij ons een financiering daarvoor aanvragen en een leverancier kiezen. Meld jij je ook aan? Graag! Stuur ons een bericht met je gegevens. Binnen twee weken nemen we contact met je op.

Programma van:

Partners: